Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 14. november 2022 | Oppdatert 16. oktober 2023

Høstens siste foredrag begynner onsdag 16. november kl. 19 

Bilde

SISTE MANN UT: Sogneprest i St. Olav menighet Carlo Borromeo Le Hong Phu holder årets siste foredrag i Katolsk Grovbrød. – Guds tilgivelse gjenoppretter vårt vennskap med Ham, fører oss tilbake til Kirkens fellesskap og gir oss muligheten til å begynne på nytt, både i forhold til andre mennesker og oss selv, sier han om skriftemålets sakrament. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

 

Sogneprest Carlo Borromeo Le Hong Phuc vokste opp med en prest som skremte folk vekk fra menigheten etter skriftemål. Nå skal han selv foredra om forsoningens sakrament hos Katolsk Grovbrød. 

 

Tekst: Kristin Norseth 

 

P. Carlo Borromeo Le Hong Phuc er sogneprest i St. Olav domkirke i Oslo. Som prest har han lang erfaring i å ta imot skriftemål, men har også selv, helt fra barnsben av, vært vant til å skrifte. Under overskriften «Guds barmhjertighet og forsoningens sakrament» taler han om skriftemålet hos Katolsk Grovbrød førstkommende onsdag 16. november kl. 19.00.

 

Egen erfaring

P. Carlo vokste opp i Vietnam og har dårlig erfaring med skriftemål fra sin barndom.

– Min sogneprest var virkelig streng og hadde et ganske kraftig temperament, sier p. Carlo og minnes en prest som skremte både voksne og barn bort fra menigheten. Derfor har han stor forståelse for dem som gruer seg for å skrifte.

– Det er nok veldig få som trives i skriftestolen eller gleder seg til å skrifte. Disse vanskelighetene har først og fremst alle de som forbinder skriftemålet med angstfremkallende og fornedrende erfaringer, sier han.

Men skrifte skal vi, for skriftemålet er et «forsoningens sakrament».

– For Gud er alltid rede til å tilgi oss mennesker: Han elsker oss, og vil bare det som er godt for oss. Ingen synd er for stor, ingen synd er for ond, ingen synd er ødeleggende nok til å skille oss fra Guds kjærlighet når den bringes frem for hans ansikt, fremholder p. Carlo, som er en prøvet og innsiktsfull skriftefar og sjelesørger.

 

Skriftemålet forsoner

– Du kaller skriftemålet «forsoningens sakrament». Hva legger du i det?

– Dåpen river oss ut av synden og dødens makt og fører oss inn i et nytt liv som Guds barn. Men den frir oss ikke fra menneskelig svakhet og tilbøyeligheten til å synde. Derfor trenger vi stadig å forsones med Gud, forklarer p. Carlo, før han fortsetter:

– Det er det som skjer i «forsoningens sakrament». Guds tilgivelse gjenoppretter vårt vennskap med Ham, fører oss tilbake til Kirkens fellesskap og gir oss muligheten til å begynne på nytt, både i forhold til andre mennesker og oss selv. Fordi vi lemmer av Kirken, skader all synd – uansett hvor privat den er – Kirken selv. For Kirken er kalt til å være hellig, som Gud selv er hellig. Da blir synd i Kirken helt galt og må korrigeres, sier han.

 

LYTTER: Pave Frans hører et skriftemål under et besøk i Basilica
di San Giovanni in Laterano i 2019. Foto: NTB / Reuters / Vatican Media

Anger og ransakelse
Bilde

Skriftemålet har noen grunnleggende trekk: ransakelse av samvittigheten, anger, ønske om forbedring, bekjennelse og bot.

– Innsikt i egen synd fremkaller en lengsel etter å forbedre seg selv; dette kalles anger. Angeren oppstår når vi ser motsetningen mellom Guds kjærlighet og vår synd. Da blir vi fylt av sorg over syndene våre; vi bestemmer oss for å forandre vårt liv og setter vårt håp til Guds hjelp, sier p. Carlo.

Som prest sitter han i «apostlenes sete» og vet at han har fått mandat til å tilsi syndenes forlatelse av Jesus Kristus selv: «’Fred være med dere. Like som Faderen har sendt meg, sender jeg dere.’ Så åndet han på dem og sa: ’Ta imot den Hellige Ånd. Dersom dere tilgir noe deres synder, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder noen deres synder, da er de fastholdt’». (Joh 20,21-23.)

 

Forfølgelse og flukt

P. Carlo er presteutdannet fra Allen Hall, London (1992 – 1999), mange år etter at han kom til Norge. Men grunnlaget for kallet ble lagt lenge før: Han vokste opp i Nha Trang, sør i det kommunistiske Vietnam. Han var del av et katolsk miljø med mange ordensprester og ordenssøstre, som var gode forbilder og ga dannelse/formasjon og veiledning med tanke på å bli prest. Foreldrene hans har vært like minst like betydningsfulle:

– De var gode forbilder og har gitt meg den troen jeg har i dag, sier han.

Faren var lege ved et leprahospital, moren var jordmor, og begge aktivt engasjert i Kirken og samfunnslivet. Det hadde sin pris etter at kommunistene overtok makten i 1975. Da opplevde familien på fem stadig å bli trakassert og forfulgt for sin kristne tro. Hans eldste søster satt fengslet i to år på grunn av fluktforsøk. I 1982 ble hun én av de mange båtflyktningene, som ble reddet av et norsk skip og kom til Norge. I 1984 flyktet p. Carlo, 15 år gammel, sammen med 34 andre vietnamesere i en fiskebåt. Det ble full storm, og han kunne satt livet til. Men båten strandet på Filippinene, og han ble gjenforent med sin eldre søster i Norge i november 1984. I 1991 kom foreldrene og den yngste søsteren til Norge, også på familiegjenforening. Men trakasseringen og flukten er prentet inn i hans minne. Samtidig er han takknemlig til Gud for at han ledet ham til Norge. Han er også glad for å være sogneprest i St. Olav.

– Jeg trives her, og det er lærerikt. Jeg takker de troende i St. Olav menighet som ber for og støtter meg, sier han.

 

Katolsk Grovbrød: Guds barmhjertighet og forsoningens sakrament

  • Når? 16. november kl. 19.00.
  • Hvor? Akersveien 5, Menighetssalen. Dørene åpnes kl. 18.30 med enkel servering og sosialt samvær.
  • Hvem? Sogneprest i St. Olav domkirke Carlo Borromeo Le Hong Phuc 
  • Hva? Guds barmhjertighet og forsoningens sakrament
  • Strømming: Foredragene strømmes direkte fra kl. 19.00 på Facebooksiden til St. Olav domkirkemenighet, der de blir liggende i opptak.

 

Høstens program

Onsdag 21. september kl. 19.00
Fransiskanerpater Hallvard Hole
Fransiskansk mystikk mellom krybbe og kors. 

 
Onsdag 5. oktober kl. 19.00:
Sr. Else-Britt Nilsen:
«Samle dere skatter i himmelen.»
Katolsk sosiallære om det økonomiske liv
 
Onsdag 19. oktober kl. 19.00:
Diakon Sindre-Jacob Bostad:
Hvordan ble vår trosbekjennelse til?
 
Onsdag 2. november kl. 19.00:
Sr. Klara Ottersen:
Jesu hjerte – kilde for vårt eget åndelige liv
 
Onsdag 16. november kl. 19.00:
P. Carlo Borromeo Le Hong Phuc:
Guds barmhjertighet og forsoningens sakrament
 
 

 

Les mer

 

Tidligere foredrag: