Mandag 17. august vil skoler over hele landet ønske nye og tilbakevendende elever velkommen til nytt skoleår. I St. Paul gymnas i Bergen vil det denne dagen starte 340 elever. Dette er ny rekord!
Tekst: Kathrine Låver
St. Paul gymnas i Bergen er den eneste katolske videregående skolen i Norge. Skolen tilbyr studiespesialiserende utdanningsprogram med valgmuligheter innen realfag og de klassiske kulturfagene (som historie, filosofi og latin) og er åpen for alle.
I år vil de ønske 340 elever velkommen til skolestart mandag 17. august. – Det er rundt 90 elever flere elever enn sist skoleår og ny rekord
for gymnaset, sier rektor ved gymnaset, Petter Gjessing.
– Hva er grunnen til endringen i antall elever?
– Endringen skyldes økte søkertall til studiespesialiserende og to nye tilbud: Påbygg og idrettsfag. Skolen er nå full på alle trinnene og alle tilbud.
– Hva ser rektor mest fram til ved skolestart?
– Jeg ser frem til å møte både elevene og personalet igjen. De har vært lenge borte. Selv om vi fortsatt har en alvorlig smittesituasjon vil vi gjennomføre en normal opplæring under strenge smitteverntiltak. Uansett er det første gang siden 12. mars at vi kan ønske alle elevene velkommen til skolen samtidig.
Petter Gjessing
Rektor ved St. Paul gymnas
Stengte skoler
12. mars stengte regjeringen alle landets skoler og barnehager som en del av de mest omfattende tiltakene for å bekjempe koronaviruset. Vårsemesteret ble et utfordrende semester for mange elever og lærere som plutselig måtte fjernundervise og studere hjemmefra, til deretter sakte vende tilbake til skolene, så fremt det var mulig å følge smittevernreglene.
I løpet av de siste dagene har skolene jobbet iherdig med å forberede seg på skolestart slik at det kan skje på en trygg og smittevennlig måte. I følge smittetallene for juli og august er det registrert høyest smitte blant unge voksne.
FAG: Av fagene er det kroppsøving som blir størst påvirket av koronapandemien. Det oppfordres til aktiviteter utendørs. Foto: St. Paul gymnas.
– Hvordan vil koronapandemien påvirke elevene det kommende skoleåret?
– Vi har avlyst de fleste turene. Det blir derfor ingen turer til utlandet i 2020. Vi følger smittesituasjonen nøye for å vurdere hva vi gjør i forhold til våren 2021. Det er en reell fare for at det heller ikke da blir noen turer. Av fagene er det nok kroppsøving som blir størst påvirket. Her vil vi ha aktiviteter ute så lenge som mulig. Deretter blir det strenge smitteverntiltak inne. Helt konkret vil en nok merke det til daglig ved at man må ha faste plasser i klasserommet. Det er også fare for at det kan bli både karantene og isolasjon på elever og lærere. Noe som vil medføre digital undervisning i den perioden det pågår.
– Hva ser du fram til ved det kommende skoleåret?
Trafikklysmodell
Det er ikke bare lett å være skole i Norges mest smitterammede by. Etter ferien opplever byen et stigende antall smittede. Folkehelseinstituttet har laget en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå som viser hvilke smitteverntiltak skoler over hele landet skal følge. Per 12. august viser trafikklyset gult.
Helene Hatle
Rektor ved St. Sunniva skole
– Hvordan vil koronapandemien påvirke elever og lærere den kommende høsten?
– Vi skal fremdeles sørge for at elevene har et trygt og godt skolemiljø. Alle som jobber på skolen skal følge med på at elevene har det bra. I perioden fremover vil vi være ekstra nøye med å sikre godt smittevern, sier Helene Hatle.
– Hva ser du fram til ved det kommende skoleåret?
– Som sagt gleder vi oss spesielt til å møte «gamle» og nye elever.
Hold deg oppdatert:
- St. Paul gymnas: Smittevernstiltak ved skolestart
- St Sunniva skole: Velkommen til nytt skoleår
- SMITTEVERNSTILTAK: Alle messer avlyst i Mariakirken menighet, Askim
- Koronavirus - råd og informasjon til befolkningen og helsepersonell fra Folkehelseinstituttet
- Korona-informasjon og smittevernsråd fra helsenorge.no
Les mer:
- Selja: – De mektige ruinene viser hvilken kraft som ligger i det kristne vitnesbyrd
- NUK på vandring med hellige Olav: – Selv om veien byr på vansker, byr den også på glede