Hopp til hovedinnhold
Publisert 13. november 2013 | Oppdatert 19. november 2013

Det er i dag åtte måneder siden den forholdsvis ukjente argentineren Jorge Mario Bergoglio trådde frem på balkongen på Peterskirken, etter å ha blitt valgt til pave nummer 266. Resten er historie. 

Uformelle intervjuer; høydebatterte uttalelser; begeistring over nytilført energi på Peters stol; doktrinær uklarhet eller et nødvendig skift av fokus? De indrekirkelige debattene har vært mange og til dels høylytte.

Uansett hvor man står, er det sjelden vare for katolikker å observere at paven er en av verdens mest (positivt) omtalte personer. "Frans-effekten" er i full vigør, en effekt som også har gitt en svært positiv boost i antall kirkegjengere i Italia, ifølge en ny undersøkelse gjennomført av den italienske religionssosiologen Massimo Introvigne.

51% av de intervjuede sogneprestene rapporterer om en betydelig økning i antall kirkegjengere i kjølvannet av valget av pave Frans, skriver The Guardian

– Hvis vi overfører disse tallene til å gjelde hele landet, og hvis kun halvparten av menighetene og organisasjonene i Italia har opplevd "Frans-effekten", så snakker vi allikevel om at så mange som flere hundre tusen har returnert, sier Introvigne.

I en mindre undersøkelse i Storbritannia svarer 65% av respondentene om økt kirkebesøk de siste åtte månedene.

Er dette kun en umiddelbar reaksjon på paveskiftet, eller en varig trend? Introvigne gjennomførte undersøkelsen i to etapper: En ganske umiddelbart etter pavevalget, samt en oppfølgende - for å se hvorvidt tallene var i ferd med å gå tilbake til tiden før Frans. 

– Kanskje kan dette forklares med spenningen rundt det å ha en ny pave, og følelsene som ble satt i sving rundt Benedikts fratredelse. Men etter seks måneder fikk jeg stort sett de samme resultatene, forklarer Introvigne.

Sosiologen tar allikevel noen forbehold, og presiserer at dersom "Frans-effekten" skal vedvare, kreves det en bevissthet - særlig blant prester - på hvordan kirken tar imot frafalne katolikker, og tilbyr en god og åpen reintroduksjon til den katolske tro.

Mer om: