PÅSKEORATIORIET: Fremføringen av «JOHANNES - Kjærlighetens apostel, Biskop av Efesos» med norsk undertekst.
Tekst: Marta Teresa Wade
Påskeoratoriet, som hadde sin urpremiere i 2023, ble i dag lansert på sosiale medier og har teksting på fem forskjellige språk. – Det er ikke hver dag det kommer et nytt påskeoratorium, sier librettisten Dordi Skuggevik.
Oratoriet «JOHANNES – Kjærlighetens apostel, Biskop av Efesos» ble fremført i Grue kirke 7. mai 2023. Det er også den innspillingen som nå ligger ute på plattformen.
Det er komponisten Ole Karsten Sundlisæter som står for musikken. Dordi Skuggevik har laget libretto - teksten til oratoriet.
– Vi ønsket å sende den ut i fastetiden som en forberedelse til påsken, sier Skuggevik.
Godt tatt i mot
Påskeoratoriet«JOHANNES» er andre gang Sundlisæter og Skuggevik samarbeider om et stykke. I 2014 skrev komponisten og librettisten sitt første oratorium «Olav den Helliges dåp», i anledning til 1000-årsjubileet for Olav dåp i Rouen. Dette ble også fremført i Rouen-katedralen.
Det var Sundlisæter som spurte Dordi Skuggevik om å skrive teksten. Først takket hun nei, men under et besøk i karmelittklosteret i Tromsø kom ordene av seg selv.
Stykket fikk et godt rykte allerede lenge før premieren. Det var et av de siste tekstene p. Olav Müller leste i sine siste dager:
«Meget vakkert. Meget vakkert», sa han den gangen i 2018.
Kardinalen Anders Arborelius priste stykket etter dets fremføring, med et håp om at det kan spilles videre i de nordiske landene.
Tilgengelig for mange
Nå ligger videoen ute på nettet med undertekster på norsk, spansk, engelsk, tysk og fransk.
– Vi deler det videre og på flere språk sånn at flere skal kunne ta til seg innholdet, sier Dordi Skuggevik.
Det planlegges også å få til polsk og italiensk teksting i tillegg til de nåværende. Selv bruker librettisten nynorsk og latin.
– Det har vært stort å få til undertekstene på så mange språk og siden jeg er katolikk så har dette vært veldig viktig for meg, legger hun til.
Librettisten forteller at stykket oppleves av mange som gripende.
– Vi hører stykkevis og deler av historien i løpet av kirkeåret. Her kommer hele historien i ett og det blir en konsentrert og sterk opplevelse, sier Skuggevik.
Les mer:
Den hellige evangelisten Johannes (~6-~100)
- Minnedag: 27. desember
- Skytshelgen for teologer, funksjonærer, notarer, billedhoggere, malere, skrivere, forfattere, bokhandlere, boktrykkere, bokbindere, papirfabrikanter, vindyrkere, slaktere, salmakere, glassmestere, speilmakere, gravører, lysestøpere, kurvmakere, for vennskap, mot forgiftninger, brannsår, fotlidelser og epilepsi, mot hagl, for en god avling.
- Den hellige evangelisten Johannes (lat: Ioannes) ble født rundt år 6 i Betsaida (i dag et-Tell) ved Genesaretsjøen. Han var sønn av Sebedeus og Salome, som etter overleveringen var en slektning av Maria, Jesu mor. Johannes og hans eldre bror, den hellige apostelen Jakob den Eldre, vokste opp i en from jødisk familie, og var godt kjent med datidens teologiske skrifter.
- Johannes' bror Jakob ble drept i kong Herodes' forfølgelser. I Apostlenes gjerninger opptrer Johannes igjen sammen med Peter ved helbredelsen av den lamme mann ved den skjønne tempelport;
- Etter den kirkelige overlevering kom Johannes rundt år 69 til Efesos, og derfra ledet han alle de syv kirkene som han tidligere hadde grunnlagt. I år 95 skal den aldrende apostel ha blitt arrestert av den grusomme kristenforfølgeren keiser Domitian og forvist til den greske øya Patmos.
- Johannes er kalt «Den guddommelige», det vil si teolog. Han skrev: «I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud».
- Johannes avbildes gjerne som en ungdom, i alle fall i vesten, mens i øst blir han oftest avbildet som olding. Hyppige er også avbildningene av Jesus på korset, med Maria på den ene siden og Johannes på den andre.
- Les hele biografien