Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 24. april 2019 | Oppdatert 24. april 2019

 

Ni selvmordsbombere gjennomførte terroraksjonen påskedag

Bilde

UNNTAKSTILSTAND: Tre dager etter terroranslaget mot kirker og hoteller på Sri Lanka rådet unntakstilstand og strenge sikkerhetstiltak håndheves av landets militærvesen. Her undersøker en soldat i hovedstaden Colombo om lastebilen skjuler eksplosiver. Foto: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

 

IS hevder å stå bak terrorangrepet på Sri Lanka, men hverken den ytterliggående islamistgruppen eller myndighetene har så langt lagt frem beviser for dette.

 

 

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, het det i kunngjøringen på IS' propagandanettsted Amaq tirsdag.

Beviser for at gjerningspersonene kan knyttes til IS, ble ikke lagt frem, og myndighetene i Colombo fastholder at det trolig var den lokale islamistgruppen Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ) som sto bak.

Terrorangrepene første påskedag mot flere kirker og hoteller på Sri Lanka kostet minst 321 mennesker livet.

 
Hevn?

Minister i landets forsvarsdepartement, Ruwan Wijewardene, hevder det var hevn for terrorangrepet mot en moské på New Zealand i mars.

– Den foreløpige etterforskningen viser at det som skjedde søndag, var hevn for angrepet mot muslimer i Christchurch, sa han, uten å gi ytterligere informasjon.

– Vi har ikke sett hvilken etterretningsinformasjon en slik vurdering bygger på, lød svaret fra New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

 
 
Mange pågrepet

Over 40 mistenkte er pågrepet etter søndagens terrorangrep. Alle er srilankere, ifølge politiet . Et ektepar og to brødre var blant selvmordsbomberne på Sri Lanka, hevder myndighetene i landet. De bekrefter at angriperne kan ha hatt forbindelser til IS.

Politiet i øystaten opplyste onsdag at ni selvmordsbombere gjennomførte terroraksjonen påskedag. Åtte av disse skal være identifisert.

Én av dem var en kvinne som angivelig sprengte seg selv da politiet ankom et hus hvor hun befant seg i Colombo, skriver avisa Washington Post.

Kvinnen skal ha vært gift med en av de andre angriperne. Blant gjerningspersonene skal det også ha vært to brødre.

 

Bilde

LEDEREN ANGRIPER: Dette bildet fra et overvåkningskamera på Shangri-La hotel skal vise lederen for terrorgruppen National Thowheed Jamaath (NTJ) idet han han ankommer hotellrestauranten. Han sprengte seg kort tid senere i luften. Foto: REUTERS  

 

Høyt utdannet

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene sier gjerningspersonene hadde middelklasse- og overklassebakgrunn. Flere av dem skal ha hatt god utdannelse, og én har studert i Storbritannia og Australia.

Selvmordsbomberne utgjorde angivelig en utbrytergruppe fra islamistgruppen National Thowheed Jamaath (NTJ). Lederen for utbrytergruppen skal ha gjennomført bombeangrepet mot hotellet Shangri-La i Colombo.

Den ytterliggående islamistgruppen IS hevder å stå bak terroraksjonen. Wijewardene sier det er en forbindelse til IS «via ideologi, og kanskje finansiering». Etterforskerne jobber fortsatt med å finne ut om IS bidro til å finansiere angrepene som rammet tre kirker og fire hoteller.

 
Bistand utenfra
Bilde

Dersom NTJ sto bak terroren, handlet de neppe alene, tror eksperter.

– Jeg anser det for svært usannsynlig at denne gruppen kan ha utført dette alene, uten bistand fra krefter eller organisasjoner utenfor Sri Lanka, sier professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Øivind Fuglerud (bilde t.h., foto: Universitetet i Oslo), til NTB.

– At man i dette miljøet kan finne personer som er villige til å sprenge seg selv, anser jeg ikke som usannsynlig, sier Fuglerud, som i neste måned gir ut boken «Krig og fred på Sri Lanka».

Sri Lankas sikkerhetstjeneste opplyste i 2016 at et 30-tall srilankere hadde reist til Syria og sluttet seg til IS, men det er ikke kjent om disse siden har returnert til hjemlandet.

Fuglerud peker også på den pakistanske islamistgruppen Lashkar-e-Taiba som en mulig medskyldig.

– Det er kjent at miljøer og grupper, særlig i det østlige Sri Lanka, har hatt forbindelser til Pakistan, både forretningsforbindelser og at en del familier har sendt barn dit på religiøs opplæring og skolegang, sier Fuglerud.

 
Fester ikke lit

Fuglerud fester ikke uten videre lit til opplysninger som kommer fra myndighetene i landet.

– Hele denne ulykksalige hendelsen utspiller seg i et politisk klima som på mange måter er forgiftet av motsetninger. Det er en åpenbar fare for at også denne etterforskningen vil preges av dette, sier han.

Fuglerud utelukker heller ikke at den politiske striden mellom president Maithripala Sirisena og statsminister Ranil Wickremesinghe og deres respektive støttespillere, kan ha spilt en rolle.

 
Frykt og unntakstilstand

Tirsdag var det nasjonal sørgedag på Sri Lanka, der det er innført unntakstilstand og sensur av sosiale medier etter terrorangrepet.

Soldater patruljerte Colombos gater, og mange fryktet nye bomber. Statsminister Ranil Wickremesinghe bidro ikke til å dempe frykten.

– Det er flere bomber og militante der ute, sa han under en pressekonferanse.

 

Les mer