Hopp til hovedinnhold

Hvem er mest katolsk? Du finner det ut ved å ta årets julequiz sammen med familie og venner! Fasit finner du nederst i saken. 

Lykke til! 

Publisert 26. desember 2025 | Oppdatert 26. desember 2025
  1. Hvilken søndag avslutter kirkeåret?
    a) Første søndag i advent
    b) Fjerde søndag i advent
    c) Kristi Kongefest

     

  2. Hva betyr «advent»?
    a) Vente
    b) Komme
    c) Snart

     

  3. Adventstiden i romersk ritus kan maksimalt vare i 28 dager (når første søndag i advent faller på 27. november), minimalt 21 dager (når første søndag i advent er 3. desember). Hvor lenge varer adventstiden i Den ortodokse kirke?
    a) Førti dager
    b) Fra apostelen Jakobs fest til nyttårsdag
    c) De har ikke adventstid

     

  4. Hvem kalles den store adventsprofeten?
    a) Jeremia
    b) Esekiel
    c) Jesaja

     

  5. Hva utelukkes i messen i adventstiden – i latinsk ritus?
    a) Gloria
    b) Halleluja
    c) Ingenting

     

  6. Hva er Rorate?
    a) Første ord i en antifon som brukes i advent
    b) En egen patene for adventstiden
    c) Tredje søndag i advent

     

  7. Hva er O-antifonene?
    a) Antifoner til Marias lovsang 17.–23. desember
    b) Antifoner til Simeons lovsang i advents- og juletiden
    c) Alle antifoner som begynner på bokstaven O

     

  8. Når bærer presten rosa messeklær?
    a) Ved dåp av pikebarn i adventstiden
    b) Hehe, aldri
    c) Tredje søndag i advent

     

    Bilde
    Adventslys

     

  9. I katolsk tradisjon har man tre lilla og ett rosa lys i adventsstaken. Av og til kan man se adventskranser med fem lys. Hva kalles da det femte lyset?
    a) Epiphanilyset
    b) Julelyset
    c) Kristuslyset

     

  10. Hvilken dag er avmerket på den norske primstaven med en bispelue, bispestav eller bokstaven «N»?
    a) 16. desember (Nikolasmesse)
    b) 6. desember (Nilsmesse)
    c) 24. desember (Natten, som i den hellige natt)

     

  11. Den hellige Nikolas’ jordiske levninger ble i sin tid flyttet fra Konstantinopel til Basilica di San Nicola i Bari. Hvor mange kirker i verden er siden viet ham?
    a) 20
    b) 200
    c) 2000

     

  12. Når fikk fødselsfeiringen juledag egen liturgi i Kirken?
    a) 300-tallet
    b) 800-tallet
    c) 1495

     

  13. Hvor mange kirkelige høytidsdager er det i juletiden?
    a) 1, selvsagt
    b) 3, selvsagt
    c) 5

     

  14. Hva står i Luk 2,6?
    a) Det skjedde i de dager …
    b) Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde …
    c) Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet …

     

    Bilde
    De hellige tre konger bøyer seg for Jesusbarnet.

     

  15. Hvilke(n) av evangelistene forteller om de hellige tre konger/vismennene?
    a) Matteus
    b) Markus
    c) Lukas og Johannes

     

  16. Hva betyr Betlehem?
    a) Brødbakeren
    b) Brødhuset
    c) Brødunderet

     

  17. Hvem har fått æren av å ha oppfunnet den tredimensjonale betlehems­scenen, forgjengeren til den tradisjonelle julekrybben?
    a) Evangelisten Lukas
    b) Frans av Assisi
    c) Pave Julius II

     

  18. Andre juledag har også et annet navn i vestlig, kirkelig tradisjon. Hvilket?
    a) Boxing Day
    b) Stefanusdagen
    c) Blådagen

     

  19. Fra hvilken dato feirer våre katolikker etter ukrainsk ritus jul?
    a) 25. desember
    b) 6. januar
    c) 20. januar

     

  20. Det er sjelden man går på besøk i nabolaget første juledag. Om man bryter denne skikken, kan man enkelte steder bli kalt for hva?
    a) Juledagspetter
    b) Juledagsnils
    c) Juledagshans

     

  21. Tyvende dag jul var i det gamle Norge den absolutt siste dagen for et etterjulsgilde med de siste restene av julemat og -drikke. Hvordan er denne dagen avmerket på primstaven?
    a) Feiekost og drikkehorn opp/ned
    b) Juletre opp/ned og en svineskrott
    c) En sliten mor og kone

     

  22. I deler av Norge ble julefeiringen imidlertid folkelig sett avsluttet med «kjerringjuldagen». Da var mannfolkene reist på fiske, og kvinnfolkene kom sammen og spiste opp det som måtte være igjen av julematen. Dette er også datoen for avslutningen av den kirkelige julefeiringen. Hvilken dag snakker vi om?
    a) 2. januar
    b) 20. januar
    c) 2. februar

     

    Bilde
    Juletre utenfor den tyske Riksdagen

     

  23. Hvilket land startet først å bruke juletre?
    a) Sverige
    b) Tyskland
    c) Galapagosøyene

     

  24. Hvilken plante med det vitenskapelige navnet Ilex aquifolium er mye brukt som julepynt i Storbritannia og USA?
    a) Rødgran
    b) Misteltegn
    c) Kristtorn

     

  25. Hva er Euphorbia pulcherrima?
    a) Julestjerne
    b) Marsipangris
    c) Edelgran

     

  26. Hvem har skrevet teksten til sangen «Deilig er Jorden»?
    a) Bernhard Ingemann
    b) Martin Luther
    c) Arne Bendiksen

     

  27. Hvor mange vers har opprinnelig «Deilig er den himmel blå»?
    a) 19
    b) 29
    c) 39

     

  28. Hva gynger Musemor på, i «Musevisa» av Alf Prøysen?
    a) Stor potet
    b) Stort valnøttskall
    c) Halv smultring

     

  29. Hvordan begynner fjerde vers av «Et barn er født i Betlehem»?
    a) Han lagdes i et krybberom
    b) Med okse der og asen sto
    c) Guds kjære barn vi ble på ny

     

  30. Hvem har skrevet teksten til «På låven sitter nissen»?
    a) Astrid Lindgren
    b) Margrethe Munthe
    c) Per Aspelin

     

  31. Hvem har skrevet julefortellingen «Piken med svovelstikkene»?
    a) Petter Dass
    b) Walt Disney
    c) H.C. Andersen

     

  32. Hvem oppfant det flettede juletrehjertet/-kurven?
    a) Frans av Assisi
    b) Astrid Lindgren
    c) H.C. Andersen

     

  33. På hvilken måte ga keiser Karl den store julen en helt spesiell betydning i år 800?
    a) Han innførte subsidier på egg
    b) Han forbød bruk av juletrær
    c) Han lot seg krone i Peterskirken i Roma på juledagen

     

  34. Storbritannias kong George V skapte en tradisjon da han holdt en radiooverført juletale i 1932. Hvem hadde skrevet talen?
    a) Rudyard Kipling
    b) Oscar Wilde
    c) Dronning Mary

     

  35. Hva er det franske navnet for Julenissen?
    a) Père Noël
    b) Papa Noël
    c) Évêque Noël

     

    Bilde
     Julelysene tennes for å markere starten på julesesongen, i Ronda, Spania.

     

  36. Hva er den spanske betegnelsen for «julaften»?
    a) Noche Buena
    b) Noche Navidad
    c) Dulce Navidad

     

  37. I hvilket land bakes «palakaram», søtsaker som gis til naboer i julen?
    a) Ukraina
    b) Sri Lanka
    c) Filippinene

     

  38. I hvilket av disse landene er det vanlig å dekke på til én for mye ved julemiddagen – for en eventuell fremmed som måtte banke på?
    a) Vietnam
    b) Polen
    c) Frankrike

     

  39. Når begynner julemåltidet tradisjonelt i Polen 24. desember?
    a) Når Polarstjernen er på sitt høyeste
    b) Etter at den første stjernen er sett
    c) Etter at Sølvguttene har sunget julen inn

     

  40. Hvilken fisk er en tradisjonell julerett i mange øst- og mellomeuropeiske land?
    a) Gjedde
    b) Karpe
    c) Torsk

 

Fasit

1. c / 2. b / 3. a / 4. c / 5. a / 6. a / 7. a 

8. c / 9. c / 10. b / 11. c / 12. b / 13. b  

14. b / 15. a / 16. b / 17. b / 18. b / 19. b  

20. a / 21. a / 22. c / 23. b / 24. c / 25. a 

26. a / 27. a / 28. a / 29. b / 30. b / 31. d 

32. c / 33. c / 34. a / 35. a / 36. a / 37. b 

38. b / 39. b / 40. b