Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 24. oktober 2024 | Oppdatert 24. oktober 2024

Bilde

SKREV BUDSKAP OM LATIN: Pave Frans hyller latinforskere for å verne om «en språklig og kulturell arv av uvurderlig verdi». Foto: Vatican Media.

 

Pave Frans roser latinforskere for å verne om en stor arv i et budskap som ble sendt for å markere utdelingen av «De pavelige akademiers pris 2023».

 

Tekst: Deborah Castellano Lubov, Vatican News
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad

 

«Vi hedrer forskningen, lidenskapen og engasjementet til unge forskere som har valgt å vie sin intellektuelle innsats og kjærlighet til kunnskap til å tolke en språklig og kulturell arv av uvurderlig verdi: latin.»

Pave Frans understreket dette poenget i et budskap som onsdag (23. oktober 2024) ble sendt til Det pavelige akademi for latin i forbindelse med tildelingen av «De pavelige akademiers pris 2023».

I brevet til kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt for Dikasteriet for kultur og utdanning, minnet paven om at Det pavelige akademi for latin tildeler to anerkjennelser: De rerum natura, om latin og vitenskap, og De re publica, om latin og politikk.

Paven gratulerte prisvinnerne for deres engasjement for det latinske språk og «dets relevans i den moderne verden».

 

Representerer selve vår identitet

«Latin», sa pave Frans, «er en kunnskapens og tankens skatt, en nøkkel som gir tilgang til de klassiske tekstene som har formet vår verden.»

 

«Latin er en kunnskapens og tankens skatt, en nøkkel som gir tilgang til de klassiske tekstene som har formet vår verden.»

 

I tillegg påpekte han at det representerer «den vestlige sivilisasjons røtter, og på mange måter selve vår identitet».

Han berømmet det latinske språk for å omfatte filosofi, vitenskap, kunst og politikk. Det «viser dermed sin iboende verdi som et verktøy for refleksjon og dialog, noe som er sårt tiltrengt i en fragmentert verden som vår».

 

Latin taler fortsatt til oss

I denne forbindelse, sa paven, gir prisvinnerne et samtidsrelevant og friskt perspektiv på hvordan «dette eldgamle språket fortsatt kan tale til oss» og stimulere til refleksjon.

«Forskningen deres», sa han, «undersøker ikke bare tankene til fortidens store mestere, men integrerer også kunnskapen deres i en moderne kontekst og bringer den nærmere vår tids utfordringer.»

Etter å ha reflektert over begge studieområdene – De rerum natura og De re publica – sa pave Frans at latin gir «fruktbar grobunn» for utforskning og syntese mellom vitenskap, kultur og politikk.

 

Redskap for harmoni

På bakgrunn av dette insisterte han på at «prisvinnernes grundige og systematiske forskning» ikke bare er «et akademisk bidrag, men et sant kall til hver enkelt av oss».

Derfor sa han at dagens sammenkomst «ikke bare er en feiring av forskningen», men «en invitasjon til oss alle» om å bekrefte vår forpliktelse til en kultur av helhetlig menneskelig utvikling.

 

«[Latin] kan bli et redskap for harmoni mellom folk, som fremmer gjensidig respekt og menneskelig verdighet.»

 

Etter at Den hellige far hadde oppfordret de troende til å spørre seg selv hvordan funnene som hedres i dag, kan omsettes i dagliglivet, fortsatte han med å forbause seg over at latin, sammen med menneskehetens intellektuelle arv, «kan bli et redskap for harmoni mellom folk, som fremmer gjensidig respekt og menneskelig verdighet.»

Pave Frans avsluttet med å uttrykke sitt håp om at prisen «vil bli et tegn på håp», og at «prisvinnernes lidenskap vil inspirere andre til det samme engasjementet».

 

Les mer