Publisert 9. oktober 2024
|
Oppdatert 24. oktober 2024
Bilde
ARKIVFOTO: Fra en tidligere kardinalutnevnelse. Foto: Vatican News/Reuters
Under Angelus-bønnen søndag 6. oktober leste pave Frans opp navnene på de 21 kardinalene som innsettes 8. desember.
De fremtidige kardinalene kommer fra hele verden, inkludert Iran og Indonesia. Den eldste kardinalkandidaten, kardinal Acerbi, som har vært nuntius på fem forskjellige kontinenter i mer enn 50 år, er 99 år gammel.
Fra alle verdenshjørner
Fra vinduet i Det apostoliske palass leste pave Frans opp listen over 21 fremtidige kardinaler under Angelus-bønnen den 6. oktober. Den nye generalvikaren for bispedømmet Roma vil slutte seg til biskoper fra India til Indonesia, Japan, Filippinene og Elfenbenskysten.
De mest fjerntliggende verdenshjørner eller der hvor kristne er en minoritet, er flettet sammen med de store erkebispedømmene eller personlighetene i Den romerske kurie i listen over navn paven har satt på listen. Til sitt tiende konsil vil paven nok en gang vise frem ansiktet til en kirke som favner nær og fjern.
«Deres hjemland uttrykker Kirkens universalitet som fortsetter å forkynne Guds grenseløse kjærlighet til alle mennesker i hele verden. Utnevnelsen i bispedømmet Roma viser den uløselige forbindelsen mellom Peters stol og de lokale kirkene som er spredt over hele verden,» heter det.
Ny generalvikar i Roma
På listen finner vi også monsignore Baldassare Reina, som blir ny generalvikar i Roma fra 6. oktober. Han etterfølger kardinal Angelo De Donatis, som ble utnevnt til storpønitentiarius i april. Reina har frem til nå hatt stillingen som visegeneralvikar.
Blant de fremtidige kardinalene er også nuntius Angelo Acerbi, som med sine 99 år er den eldste nyutnevnte kardinalen. Det yngste medlemmet av kardinalkollegiet blir den 44 år gamle monsignore Mykola Bychok. Acerbi vil være blant kardinalene som på grunn av alder ikke vil ha stemmerett i et fremtidig konklave.
Fra store bispedømmer
Blant de italienske navnene er Roberto Repole, erkebiskop av Torino, teolog og blant medlemmene av synoden for synodalitet. Med dette vender paven tilbake til skikken med kardinalutnevnelser av biskoper fra store bispedømmer. Dette har ikke skjedd - slik tradisjonen tilsier - på flere år nå.
Tre fra kurien er utnevnt. Fabio Baggio fra Scalabrini-kommuniteten og undersekretær i Dikasteriet for integrert menneskelig utvikling, og også generaldirektør og direkte referent til pave Frans for Borgo Laudato Si'-prosjektet i Castel Gandolfo og Laudato Si'-opplæringssenteret. Den andre utnevnte er erkebiskop Monsignor Rolandas Makrickas fra Litauen, 51 år gammel og i 2021 utnevnt til ekstraordinær kommissær for den pavelige basilikaen Santa Maria Maggiore. Den tredje utnevnelsen er den indiske monsignore George Koovakad, som har organisert pavelige reiser i fire år.
En berikelse for kardinalkollegiet
Utnevnelsen av pater Timothy Radcliffe, en kjent dominikansk teolog som fyller 80 år i august neste år, er også verdt å nevne. To år på rad har pave Frans brukt ham som predikant på synoden for synodalitet. Han kjennetegnes av dybden, originaliteten og gjennomslagskraften i sine meditasjoner.
Det siste kardinalkonsistoriet som pave Frans holdt, var 30. september 2023. I de foregående konsistoriene har Jorge Maria Bergoglio utnevnt 142 kardinaler, hvorav 113 har stemmerett. Bare én - Acerbi - av de 21 fremtidige kardinalene er ikke valgbar: 10 er europeiske, fire er italienske, seks er fra det amerikanske kontinentet - hvorav fem er søramerikanske, fire er asiatiske og én er afrikansk.
256 medlemmer
Fra og med 8. desember vil kardinalkollegiet bestå av 256 medlemmer. 141 av dem vil være stemmeberettigede og 115 ikke stemmeberettigede på grunn av alder.
Pater Fabio Baggio, C.S., undersekretær i Dikasteriet for integrert menneskelig utvikling
Monsignore George Jacob Koovakad, tjenestemann i statssekretariatet og ansvarlig for pavens reiser (Vatican News)
LES HVA KATOLSKE MEDIER SKRIVER OM UTNEVNELSENE:
Catholic News Agency skriver om hvordan noen av de nye kardinalkandidatene omtaler Europa som Den katolske kirkes nye «periferi».
The Tablet ser på alderen til de nye kardinalkandidatene og hvordan de gjenspeiler Kirkens universalitet.
La Croix gir en introduksjon og gjennomgang av hver enkelt kardinalskandidat.
The Catholic Pillar beskriver situasjonen i Den ukrainske katolske kirke med en ung kardinalkandidat fra Australia i dialog med lederen for Den ukrainske katolske kirke.