SJEKKER REGNSKAPET: Alessandro Cassinis Righini er Vatikanets riksrevisor (Revisore Generale), en stilling som ble opprettet av pave Frans med et «motu proprio»-brev i 2014. Foto: Vatican News
Den hellige stol utsteder nye retningslinjer som beskriver prosedyrene for å ta opp antikorrupsjonssaker med Vatikanets revisor, via en egen e-postadresse. Det kan gjelde avvik i bruken av økonomiske eller materielle ressurser, uregelmessigheter i anbudskonkurranser og rene korrupsjonshandlinger.
Tekst: Vatican News
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad
Den hellige stol publiserte onsdag 24. januar en prosedyre for rapportering av økonomiske avvik til Vatikanets riksrevisjon.
Prosedyren vil gjøre det lettere å spre kunnskap og forenkle muligheten for «whistleblowing», det vil si å varsle om mulige misligheter, i henhold til lovgivningen til Den hellige stol og Vatikanstaten.
Dette er et av de mest effektive verktøyene for å bekjempe korrupsjon, i henhold til blant annet FNs konvensjon mot korrupsjon, som Den hellige stol sluttet seg til i 2016.
I henhold til riksrevisjonens statutter og den apostoliske konstitusjonen Praedicate Evangelium skal riksrevisoren motta rapporter om bestemte situasjoner knyttet til avvik i bruken eller tildelingen av økonomiske eller materielle ressurser, uregelmessigheter i tildelingen av kontrakter eller i gjennomføringen av transaksjoner eller avhendinger, samt korrupsjon eller svindel.
E-post for bekymringsmeldinger
Prosedyren sier at bekymringsmeldinger kan sendes inn skriftlig på en egen e-postadresse, segnalazionianomalie@urg.va, eller i et konfidensielt brev adressert til riksrevisoren.
Det er også mulig å avgi muntlige rapporter etter anmodning fra den som skal avgi rapporten. Dette kan skje gjennom et direkte møte eller via videokonferanse med riksrevisoren.
Riksrevisjonen ivaretar på sin side konfidensialiteten, integriteten og sikkerheten til varslene og sikrer at varslerens identitet bare kan utleveres til rettsmyndighetene når sistnevnte hevder at det er nødvendig av hensyn til etterforskning eller rettslig virksomhet.
Beskyttelse av varslerens identitet
Prosedyren klargjør at forbudet mot å avsløre varslerens identitet ikke bare gjelder varslerens navn, men også alle elementene i rapporten, inkludert vedlagt dokumentasjon, i den grad avsløringen av disse, selv indirekte, kan gjøre det mulig å identifisere varsleren.
Veiledningen spesifiserer også at rapportering av kritikkverdige forhold i god tro til riksrevisoren ikke medfører ansvar for brudd på taushetsplikten eller andre begrensninger på offentliggjøring som følger av juridiske, administrative eller kontraktsmessige bestemmelser.
GODE FORBINDELSER: En prest sjekker mobilen sin på Petersplassen i Vatikanet, 26. januar 2024. Foto: NTB / Reuters, Claudia Greco
Rapportering av kritikkverdige forhold
Den publiserte prosedyren klargjør hvordan rapporter kan omhandle kritikkverdige forhold som utgjør en trussel eller skade for det felles gode. På den annen side må rapporter ikke omhandle klager av personlig karakter fra den som rapporterer.
Varsler må referere til gjeldende disiplin og prosedyrer, og må ikke falle inn under disiplinen i ansettelsesforhold eller forholdet til overordnede eller kolleger.
Anonyme rapporter vil ikke bli fulgt opp, som lovgivningen understreker.
«Utstedelsen av prosedyren vil gi enda større drivkraft til rapportene som allerede er mottatt av riksrevisjonen i tidligere år, og gjøre det enklere å sende dem, spesielt gjennom den elektroniske kanalen», kommenterte riksrevisor Alessandro Cassinis Righini. «Prosedyren klargjør også omfanget av godkjente og ekskluderte rapporter, samt det faktum at de som legitimt har økonomiske forbindelser med Den hellige stol og Vatikanstaten også er inkludert blant de godkjente subjektene.»
«Det blir stadig tydeligere», fortsatte han, «at de økonomiske reformene har en organisk karakter, med utgangspunkt i de nylig endrede reglene for offentlige kontrakter. De gir allerede riksrevisjonen en tilsynsrolle, sammen med andre organer ved Den hellige stol og staten, nettopp i kraft av sin rolle som antikorrupsjonsmyndighet.»
Les mer
Originalsaken hos Vatican News (engelsk)