HERREN VELSIGNER ALLE: Pave Frans velsigner et barn under den ukentlige generalaudiensen i Paul VI-salen i Vatikanet, onsdag 3. januar 2024. Foto: NTB/Reuters, Yara Nardi
I et intervju i et italiensk TV-program uttrykker pave Frans bekymring for krigsopptrapping, sier at han ikke har noen planer om å gå av, meddeler apostoliske reiser til Polynesia og Argentina, og reflekterer over Fiducia supplicans. Han sier at «Herren velsigner alle, alle, alle».
Tekst: Salvatore Cernuzio
Oversettelse: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad
Velsignelser for alle, også for «irregulære» par, akkurat som Gud «velsigner alle, alle, alle»; hans «frykt» for militær opptrapping og krigens forbrytelser som har stjålet barns smil; bekreftelse på at han ikke har til hensikt å gå av, og meddelelser av to reiser: til Polynesia i august og til hjemlandet Argentina mot slutten av året.
Dette er noen av temaene pave Frans tok opp i et intervju i det italienske TV-programmet «Che tempo che fa», som ble sendt søndag 14. januar.
Paven svarte på et spørsmål om dokumentet fra Dikasteriet for troslæren, Fiducia supplicans, som åpner muligheten for å velsigne par i «irregulære» situasjoner, inkludert likekjønnede par, og som har vekket ulike reaksjoner.
Han bekreftet at «Herren velsigner alle, alle, alle».
«Vi må ta disse menneskene i hånden», sa paven, «ikke fordømme dem fra starten.»
«Vi må ta disse menneskene i hånden, ikke fordømme dem fra starten.»
Dette er «Kirkens pastorale arbeid», bemerket han, og kalte det en «viktig» oppgave for skriftefedre, som er kalt til å «tilgi alt».
Paven avslørte at han selv – i løpet av sine 54 år som prest – bare én gang har nektet tilgivelse «på grunn av personens hykleri».
Herren «blir ikke skandalisert av våre synder, for han er en far, og han ledsager oss», understreket pave Frans og uttrykte sitt håp om at helvete kan være tomt.
Som han ofte har gjort i disse månedene med konflikt i Midtøsten og disse årene med krig i Ukraina, gjentok paven sin fordømmelse av krigens grusomheter.
«Det er sant at det er risikabelt å skape fred, men krig er mer risikabelt», sa han.
«Det er sant at det er risikabelt å skape fred, men krig er mer risikabelt.»
Paven fortalte også om et møte han hadde sist onsdag med en delegasjon barn fra Ukraina. «Ingen av dem smilte», sa han. «Barn smiler spontant; jeg ga dem sjokolade, og de smilte ikke. De hadde glemt hvordan man smiler, og det er kriminelt at et barn glemmer hvordan man smiler. Det er det krig gjør: den hindrer oss i å drømme.»
«Bak krigene», insisterte biskopen av Roma, «står våpenhandelen.»
Han delte også sin frykt for konfliktens ekspansjon: «Denne militære opptrappingen skremmer meg, for denne fremrykkingen av militære handlinger i verden får en til å lure på hvordan vi vil ende opp. Med atomvåpen nå, som ødelegger alt. Hvordan kommer vi til å ende opp? Som Noahs ark? Dette skremmer meg: den evnen til selvutslettelse som menneskeheten har i dag.»
SMILENDE PAVE: Til tross for frykten for menneskehetens selvutslettelse har pave Frans ikke glemt hvordan man smiler. Foto: Vatican Media/Handout via Reuters
I intervjuet tok pave Frans også opp spørsmålet om migranter og husket tilbake til sin omfavnelse av Pato, en ung kamerunsk mann som mistet sin kone og datter i ørkenen mellom Tunisia og Libya. Paven tok imot ham i november i sin residens i Casa Santa Marta.
«Det er så mye grusomhet i behandlingen av disse migrantene fra de forlater hjemmene sine til de kommer hit til Europa», sa han. «Alle har rett til å bli i sitt eget hjem eller til å migrere.»
Paven etterlyste en «gjennomtenkt» migrasjonspolitikk som bidrar til å «ta hånd om problemet med migranter» og «eliminere alle disse mafiaene som utnytter migranter».
«Alle har rett til å bli i sitt eget hjem eller til å migrere.»
Pave Frans svarte på et spørsmål om han muligens ville trekke seg fra pavedømmet.
«Det er verken en tanke, en bekymring eller et ønske», sa han. «Det er en mulighet som er åpen for alle paver, men for øyeblikket står det ikke i sentrum for mine tanker og bekymringer, mine følelser.»
Paven meddelte deretter to reiser som skal finne sted i løpet av året: en i august til et eller flere uspesifiserte land i Polynesia, og en til hjemlandet Argentina mot slutten av året.
«Det er en vanskelig tid for landet», sa pave Frans. «Det er en mulighet for en reise i løpet av andre del av året, for nå er det regjeringsskifte, det er nye ting... Jeg ønsker å reise dit. Ti år er bra, det er greit, jeg kan reise dit.»
Les mer
- Originalsaken på Vatican News (engelsk)