El Greco: «Bebudelsen». Et bilde som forkynner inkarnasjonens mysterium
Bilde
Publisert 27. desember 2023
|
Oppdatert 27. desember 2023
Linken er kopiert til utklippstavlen!
Spanske El Greco (1541 – 1614) var maler og mystiker. Han er himmelvendt, intens, oginderlig,ogsamtidigunderligmoderne.
Bilde
VAR FØRST EN ALTERTAVLE:Opprinnelig var Bebudelsen av El Greco del av en altertavle med scener fra Kristi liv. Det ble malt for Colegio de la Encarnación i Madrid, byggetsomskole for augustiner-erimittene. Nå henger det i det berømte Prado-museet. Se bildet i sin helhet nederst i artikkelen.
Tekst: Therese Sjøvoll
Hans særegnevisuellespråkberørerfremdeles, bådeestetiskogåndelig, merenn 400 åretter hans død. Kunsthistorienregner ham blant de største, og for den troende er El Grecosmaleriersomvinduer inn i de himmelskemysterier.
DomenikosTheotokopoulos (1541 – 1614), kjentsomEl Greco (grekerenpåspansk), blefødtpåKreta i dagens Hellas. PåKretagikkhan i læresomikonmaler i den bysantinsketradisjonenogderetterreistehantil Venezia hvorhanblepåvirket av det italienskerenessansemalerietog de venetianskemalernesfargebruk. El Greco fortsattevideretil Roma der Michelangelosposthumeinnflytelsefremdelesdominerte. Tilsluttflyttethantil Toledo i Spania, der hanboddeogarbeidet i nærmereførtiår. I dagregnes El Greco blantSpaniasstørstemalere.
Manierisme
Kunsthistoriskknyttes El Greco tilmanierismen, sometterfulgtehøyrenessansen, ogvartefra ca. 1520-1590/1600. Den italienskemanierismen var et utrykk for samtidensnesegrusebeundring for Michelangelosfresker i det sixtinskekapell. Michelangelosfokuspåflatenog lek med perspektiv, de sterkeogurealistiskefargene, samt hans muskuløse ogvridde figurer i unaturligeposisjonerblekimentilennyretning: en“maniert” stilkjennetegnet av det kunstferdige, fordreide, ogoverdrevent elegante.
Mystikk
Arven fra den bysantinsketradisjonenogimpulsenefraitalienskmaleriskulle i Toledo utviklestilensterktpersonligstil. I Toledo ble El Greco påvirket av den spanskekatolskereformasjonen, ogspanskereligiøsemystikeresom St. Ignatius av Loyola (1491-1556), St. Teresa av Avila (1515-1582), og St. Johannes av Korset (1542-1591). I Toledo visualiserte El Greco enreligiøsinderlighetsomofteblirsammenlignet med den religiøsepoesientil St. Teresa og St. Johannes. Flerekunsthistorikereharunderspiltforbindelsentilspanskmystiskreligiøsitet, men El Grecosverker er i seg selvvitnesbyrd om enintensoglidenskapeligtro.
Innflytelse
El Grecosdyptpersonligeogsæregnestilgjorde at hanfikk lite gjennomslagi sin samtidoghandannetingenskole. Det skulle ta noenhundreårførhanblegjenoppdaget, men hanfikkenbetydeliginnflytelsepå det 20. århundrets kunst. Picasso, samt de ekspresjonistiskemalerne, var særligopptatt av El Greco.
Bilde
BRUSER AV GLEDE:Englekoret istemmer med jublende sang og spill når Den Hellige Ånd overskygger Maria. Hele bildet bruser av glede og Den Hellige Ånds kraft.
Bebudelsen
El GrecosBebudelsen (1597 – 1600) er stort: hele 315x 174 cm. Opprinnelig var det del av enaltertavle med scenerfra Kristi liv som var malt for Colegio de la Encarnación i Madrid, byggetsomskole for augustiner-erimittene. BygningenhuseridagSenateti Madrid, ogmalerienebefinner seg iPradomuseet.
Bebudelsen er envelkjent scene ikristen kunst, hentetfraLukasevangeliet (Luk. 1:26-38), der erkeengelen Gabriel kommer med bud tilJomfru Maria at hunskalfødeGudssønn. Bebudelsen hang rett over alteretikirkentilknyttetskolenviet“la Encarnación” – inkarnasjonen. El GrecosBebudelseforkynteinkarnasjonensmysterium: GudsOrdsunnfangelse da Den Hellige Åndkom over Maria og den høyestes kraft overskyggethenne (Luk. 1: 34).
Evig jomfru
Maria stårvedlesepultenidet Gabriel kommer med sittbudskap. Ved hennesføtter er enkurv med sytøy; enhenvisningtil Jakobs protoevangelium somskildrer Marias fødselogoppvekst. Som ung pike tjente Maria i templet og der fikkhunioppdrag å veveogsytempelforhenget, somsidenrevnet da Jesus utåndet (Mark. 15: 38).
Bak kurvenstår den brennendebusken Moses såpå Sinai-fjellet da Gud taltetil ham (2. Mos. 3,2). Busken bleikkefortært av flammene, lik Maria hvisevigejomfruelighetaldriblefortært; hverkenfør, under, elleretterunnfangelsen.
kraft og energi
Bildetharenvoldsombevegelseog fart. Komposisjonen er dynamiskogenergisk, ogsamtidigstrukturert. Underliggendegeometriforankrerogknytterfigurenesammen. Himmelen med englekoret i toppenog den brennendebusken i bunndanneren ellipse (enuttrukketsirkel). Videre utgjør Maria og Gabriel endråpeformmensenglekoretutgjørenomvendtdråpe, som om hverfigurgruppe i hver sin ende var satt inn i et timeglass (eller et oppreistuendelighetssymbol –enlemniskate). Der “dråpene” møtes, i komposisjonensmidte, er Den Hellige Åndsymbolisertveden due.
Figurene er uttrukneogproporsjoneneurealistiske. Maria strekkes mot himmelen, og Gabriel sveverpåen sky, nærmestvektløs, med oppdrift i vingene. Himmelenåpner seg i det Den Hellige Åndbrytergjennomskylaget i form av enstrålende due. Den Hellige Åndoverskygger Maria ogfyller hele bildet med overjordisklys, mensenglekoretjublendeistemmer med sang og spill. Som om hele bildetbruser av glede og Den Hellige Ånds kraft.
Teksten ble først publisert i St. Olav katolsk tidsskrift 4-2023.
Bilde
Abonner gratis på St. Olav kirkeblad
Bilde
Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter: