Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 18. desember 2023 | Oppdatert 18. desember 2023

Halvparten av katolikkene i Norge er fra Polen. Hvert besøk av en polsk biskop i Norge er en stor glede for dem. Bilder tatt under Kulturdagen i Oslo i 2019.

Bilde

 

Neste lørdag, 16. desember, vil Stabekk menighet ha æren av å motta besøk fra den polske biskopen Jan Piotrowski fra bispedømmet Kielce. Biskop Piotrowski vil lede en høytidelig messe klokken 18.00, som er et viktig arrangement for den polske diasporaen i Norge.

 

Under sitt første besøk til Norge som biskop vil Jan Piotrowski ( møte polske katolikker og prester. Lørdag kveldens messe er høydepunktet i hans program.

Bilde

Etter messen vil det bli arrangert et møte for inviterte gjester. Dette møtet vil ikke bare være en anledning til å styrke båndene innenfor det polske samfunnet, men også en plattform for å presentere og diskutere de ulike aktivitetene som gjennomføres av det polske apostolatet, Polens ambassade, og polske skoler i Norge. Dette representerer en unik mulighet til å fremme kulturell utveksling og forståelse.

Kvelden vil avsluttes med et felles broderlig måltid, som står som et symbol på samhold og fellesskap. Det vil også være en mulighet for deltakerne til å diskutere fremtidige aktiviteter og initiativer som støtter og beriker våre polske samfunn her i Norge. Dette arrangementet lover å være en inspirerende og minneverdig opplevelse for alle involverte.

 

Vi spurte den polske p. Krzysztof Przanowski er kapellan i Mariakirken menighet  i Stabekk om det var en spesiell grunn til invitasjonen av biskop Piotrowski i Norge.

– Dette er et brorskapelig besøk, som er spesielt gledelig for meg, ettersom jeg er den eneste presten fra bispedømmet Kielce i Norge, og det var biskop Piotrowski som sendte meg hit. Men først og fremst er besøket rettet mot den polske katolske samfunnet her, forklarer p. Krzysztof.

Når det gjelder hans følelser om biskopens besøk, uttrykker p. Przanowski stor entusiasme.

– Jeg er virkelig glad for at biskopen har tatt seg tid til å besøke mitt tjenesteområde og vil lede en hellig messe.

 

Jan Piotrowski, født i 1953, ble ordinert til prest i 1980 ved katedralbasilikaen i Tarnów. Han har tjent som misjonær i både Republikken Kongo og Peru. Fra 2000 til 2010 var han den nasjonale lederen for det pavelige misjonsverket i Polen, utnevnt av Kongregasjonen for evangelisering. Han oppnådde sin doktorgrad i teologi ved Det katolske teologiske akademi i Warszawa.

I 2013 ble han utnevnt til hjelpebiskop i bispedømmet Tarnów av pave Frans, og i januar 2014 mottok han det episkopale sakramentet i Tarnów-katedralen. Senere samme år, i oktober, utnevnte pave Frans ham til biskop av Kielce. Hans innvielse fant sted i katedralbasilikaen i Kielce den 29. november, en høytidelig begivenhet koncelebrert av blant andre den apostoliske nuntius erkebiskop Celestino Migliore og Polens primas Wojciech Polak, sammen med rundt 40 andre biskoper.

Biskop Piotrowski har en sterk interesse for missiologi, misjonshistorie og kulturantropologi. På fritiden nyter han å lytte til klassisk musikk, og han har tidligere drevet med svømming og sykling. Han er språklig begavet og snakker engelsk, fransk, italiensk, spansk, samt munukutuba, et språk fra Kongo Brazaville.

 

 

Program for besøket

Lørdag 16. desember

7.15 messe for Elisabethsøstrene (Stabekk

13.00 breviarisk bønn og møte med polske prester fra Oslo og omegn

18.00 høytidsmesse etterfulgt av møte med de troende (Stabekk)

 

Søndag 17. desember

9.00 og kl. 14.00 messe (Stabekk

17.00 messe på Hønefoss

 

Mer om: