I Norge vokser den katolske kirken. Nye kirker vigles, og menighetene trenger større plass. St. Olav menighet i Tønsberg er godt i gang med å utvide sine lokaler.
HARMONI MELLOM GAMMELT OG NYTT: Det er mye å tenke på når man skal utvide et kirkebygg, som hvordan å få det nye og det gamle til å passe sammen. Til venstre ser man taket til det nye menighetslokalet. Foto: Sigurd Hareide
Tekst: Caroline Belaúnde Brynsrud
–Hvorfor trenger menigheten større plass?
– Vi har lenge merket behovet for mer plass. Menigheten har mange grupper som trenger et sted å møtes, og mange aktiviteter som krever plass. Først og fremst trenger vi mer plass til katekese, men også til kirkekaffe, katolsk forum, caritasgruppe og andre samlinger, opplyser diakon Sigurd Hareide, leder for bygningskommiteen.
Behovet om større plass vitner om en aktiv menighet. St. Olav har omtrent 3600 medlemmer. De bor i Tønsberg, Holmestrand, Færder og Horten og har bakgrunn fra 84 ulike land. I kirken er det søndagsmesse på norsk og polsk hver søndag, og en søndag i måneden på engelsk/filippinsk, vietnamesisk, tamilsk og kroatisk.
– Det vil komme en stor menighetssal i tillegg til den vi allerede har. Den eksisterende salen vil kunne deles i to ved hjelp av skyvevegger, og den nye vil kunne deles i tre. Det vil også komme handicaptoalett, garderobe, et teknisk rom, nytt kjøkken og et atrium ute.
Det har lenge vært behov for mer plass i St. Olav katolske kirke i Norges eldste by. Dagens kirke for denne levende menigheten i Tønsberg ble vigslet i 1958. Allerede den gang var det planer om et stort menighetslokale, men de ble utsatt blant annet på grunn av finansiering. I 1999 ble menighetslokalet noe utvidet. I 2016 ble de nye byggeplanene konkretisert, og det store prosjektet ble for alvor satt i gang. Da var det pater Valdemaras Lisovskis som var sogneprest. Nåværende sogneprest, pater Johannes Vu Manh Hung har fulgt opp prosjektet siden 2017 sammen med bygningskomiteen.
BEGEISTRET: Diakon Sigurd Hareide, Hilde Raastad O’Hanlon og sogneprest Johannes Vu Manh Hung gleder seg over byggeprosjektet. I bakgrunnen ser vi hvor det nye lokalet skal stå. Per dags dato har taket kommet på plass. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud
Sogneprest Johannes er takknemlig for de nye fasilitetene.
– Prosjektet vil påvirke menigheten positivt, og skape en arena for mer aktivitet; Man vil kunne kjøre parallelle aktiviteter når rommene kan deles opp. Det gir muligheten til at flere kan møtes og oppleve kirkens fellesskap.
Pater Johannes kom som båtflyktning fra Vietnam, hvor han hadde startet presteutdanningen. Han fullførte den etter at han kom til Norge og ble ordinert i Trondheim i 1991.
– Hva syns du er det beste med menigheten din?
– St. Olav menighet i Tønsberg er ung og mangfoldig. Det jeg liker best er at alle bor relativt nærme kirken, sognet er ikke så stort geografisk. Det gjør det lettere å skape et miljø og bli kjent med folk. Også er det mange frivillige her, folk er engasjerte!
Mange av arbeidsoppgavene i menigheten er utført av frivillige som Hilde Raastad O’Hanlon, som jobber ubetalt på kontoret en dag i uken. Når alle er med på å dra lasset, sparer det menigheten for kostnader, noe som også har bidratt til at byggeprosjektet kunne realiseres. Prosjektet er også finansiert av gaver fra privatpersoner, Bonifatiuswerk i Tyskland, menighetens innsamlede midler og av Oslo katolske bispedømme, som både har gitt og lånt midler til menigheten.
VIKTIG RESSURS: En stor mengde oppgaver i menigheten gjøres av frivillige. Hilde Raastad O’Hanlon er en av dem. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud
– Vi er takknemlige for den økonomiske støtten fra bispedømmet, og for at så mange privatpersoner har vært generøse og gitt små og store summer til utbyggingen, sier bygningskomiteleder Sigurd.
– Den nye, lille kirkeklokken kjøper vi for eksempel for den generøse gaven fra en eldre dame i menigheten som døde for et par år siden. Hun hadde testamentert en større gave til menigheten. Vi skal bruke den nye, lille klokken sammen med den store, gamle klokken vår. Begge kirkeklokkene er faktisk støpt lokalt i Tønsberg, hos Olsen-Nauen klokkestøperi.
Diakon Sigurd har lenge hatt en interesse for arkitektur, og vokste opp med en far som var arkitekt. Men han har ingen utdanning fra feltet eller erfaring fra byggebransjen.
– Hvordan ble du leder for byggekomiteen?
– Det er farlig å hjelpe til i en katolsk menighet, sier han spøkefullt.
– Jeg skulle bare hjelpe med å skrive et brev relatert til prosjektet, og så kom det flere og flere oppgaver som jeg sa ja til. Etter hvert ble jeg spurt om å lede prosjektet. Heldigvis er det mange i komiteen som har utdanning og lang erfaring fra byggebransjen, de er veldig dyktige.
Sigurd forteller at det har vært mye å tenke på angående byggeprosjektet. Det har vært alt fra arbeid med arkitektene og med finansieringen, til utfordringer knyttet til pandemien og alt med byggesøknaden i kommunen og behandlingen av den.
– Det er mye å tenke på når man skal utvide et kirkebygg. Det nye og det gamle må passe sammen, det må være en god dialog mellom det som allerede finnes og det som er nytt, og mellom aktørene som er innblandet i prosjektet. Nå i byggefasen ivaretar bispedømmets eiendomsavdeling den konkrete prosjektledelsen. Det er veldig bra at vi har en profesjonell eiendomsavdeling i bispedømmet!
Bygningskomitélederen tror resultatet vil bli meget godt. Han er særlig begeistret for en kreativ detalj som KB arkitekter, firmaet som har tegnet de nye lokalene, har inkludert i planene.
– Det runde hjørnet i det nye menighetslokalet er en liten hilsen til rundkirken fra 1100-tallet, Nordens største rundkirke, som lå midt i sentrum av byen. Den var akkurat som dagens katolske kirke i byen viet til St. Olav, og var en av de syv katolske kirkene som fantes i Tønsberg før reformasjonen.
DETALJ MED EN HISTORIE: Det nye menighetslokalet har et rundt hjørne inspirert av Olavskirken fra 1100-tallet. Den ble bygget av Premonstratensermunkene og brukt som slottskirke. Det var Nordens største og eneste rundkirke. Her viser Sigurd Hareide frem en modell av kirken. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud
KLOSTERRUINER PÅ BIBLIOTEKET: På biblioteket i Tønsberg kan du se ruinene etter premonstratenserklosteret knyttet til Olavskirken (bakgrunnen). Premonstratensere, også kjent som Norbertinere, har hvit ordensdrakt. En modell av denne er også utstilt på biblioteket. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud
FULT HUS PÅ SØNDAGER: Dagens kirke viet til St. Olav i Tønsberg har søndagsmesser på seks forskjellige språk. De 3600 medlemmene av menigheten har bekgrunn fra 84 forskjellige land. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud
MARIA ER TILSTEDE: Detalj fra kirkens uteområde. Foto: Caroline Belaúnde Brynsrud