NORGE OGSÅ MED: 2000 menn samlet seg for å be rosenkransen i Buenos Aires i 2022. I år er Norge også med. Foto: aciprensa
Tekst: Aciprensa/ Caroline Belaunde Brynsrud
En katolsk folkebevegelse har spred seg: På lørdag vil menn over hele verden samles for å be rosenkransen i offentlighet, for tredje gang.
For tredje gang arrangeres det en internasjonal rosenkransbønn for menn. I år ber man særlig for fedre og for familier. Denne gangen er det er snakk om menn i ca. 40 forskjellige land som er med, inkludert Norge. Her hjemme vil rosenkransen vil bli bedt utenfor St. Olav domkirke i Oslo 6. mai kl. 10.30, som en del av det internasjonale arrangementet.
2000 menn ba sammen i Buenos Aires
Tidligere har det internasjonale arrangementet blitt holdt i mai 2022 og oktober samme år. May er tradisjonelt måneden for jomfru Maria, og oktober er etter tradisjonen måneden for den hellige rosenkrans. I oktober i fjor var Buenos Aires i Argentina en av byene hvor initiativet fikk størst oppslutning: 2000 menn samlet seg for å be rosenkransen på den ikoniske Plaza de Mayo, på tross av pandemien som fortsatt pågikk.
Ber spesielt for familier og kirken
— Formålet med initiativet er å samle menn i alle aldre som ønsker å delta i denne offentlige markeringen av tro og kjærlighet til vår mor, jomfru Maria, sier koordinatoren for initiativet i Argentina, Segundo Carafí.
Carafí forteller videre at man denne gangen ber spesielt for menn som er familiefedre, og for familien som grunnleggende samfunnsinstitusjon.
— Vi ber også for kirken, og for at familier skal forsvares mot antikristne ideologier. Denne rosenkransen bes i tilleg som bot for de ganger vi har såret Marias uplettede hjerte, forklarer han, og refererer til Marias budskap da hun viste seg for gjeterbarna i Fatima i 1917.
Alle skal med
Prester blir også invitert til å bli med på initiativet fra sine menigheter, og de inviteres til å komme på de offentlige stedene hvor rosenkransen bes slik at de kan tilby skriftemål. En spesiell invitasjon har også blitt sendt til erkebiskopen i Buenos Aires, kardinal Mario Aurelio Poli.
— Alle menn er invitert, både voksne og barn, venner og familie, legger Carafí til.
David Pérez, koordinatoren for initiativet i Colombia, understreker viktigheten av en felles dato for rosenkransen på alle kontinenter.
— Internasjonalt samarbeid er grunnleggende og synliggjør kristendommens universalitet, sier han.
PÅGANGSMOT: Regn og dårlig vær stoppet ikke mennene fra å be i Sydney. Foto: Erkebispedømmet i Sydney
Tro er ikke en privat hobby
Pérez viser til et av kirkens navn, ecclesia militans, den stridende kirke, som peker på kirkens kamp for det gode, og sier det er avgjørende for kirkens fremtid at menn deltar på initiativer som dette.
— Menn beveger seg bort fra en katolsk frimodighet, som innebærer at man uttrykker sin tro åpenlyst. Katolisismen er en offentlig, åpen tro, ikke en privat hobby, som enkelte myndigheter ønsker at den skal bli, mener han.