TROSFORSVAR: Øyvind Johannes Vardenær Evenstad var tilbake i Tromsø for å holde foredrag om apologetikk på Norges Unge Katolikkers første lederkonferanse for unge ledere i Den katolske kirke. Foto: Stephen Richard Trotter.
Hvordan overlever du som ung troende i Tromsø når du i nesten hele oppveksten er den eneste katolikken på skolen? Og hva får en protestantisk 20-åring fra Kautokeino til å bestemme seg for å gå inn i Den katolske kirke allerede før han har møtt en eneste katolikk?
Tekst: Ragnhild H. Aadland Høen
Tromsø er sete for verdens nordligste katolske bispedømme. Her ligger Vår Frue domkirke, der Øyvind Johannes Vardenær Evenstad (27) er døpt og oppvokst, og der Isak Ailu Eira (21) støtt og stadig er å finne ved lesepulten etter at han konverterte i fjor. Denne dagen sitter de to og spiser vafler på kirkekaffen etter en høymesse med stappfull kirke og dåp av to barn.
TRO ET FAST HOLDEPUNKT: Troen gir et sunt syn på livet,
på det å bli eldre, på det å møte døden en dag, sier Isak Ailu Eira (21) fra
Kautokeino, her inne i Vår Frue domkirke i Tromsø. Foto: Ragnhild H. Aadland Høen.
Den store oppdagelsen
Vi begynner med Isaks historie. Isak Ailu Eira ble født av samiske foreldre i Tromsø i 2000 og bodde der fram til han skulle begynne på skolen. Da flyttet familien til Kautokeino i Finnmark, der Isak var mye aktiv i reindriften hele oppveksten ved siden av skolen.
– Som barn pleide jeg å be sammen med moren min, og besteforeldrene mine er veldig kristne. Men vi gikk bare i kirken til jul, kanskje påske, til dåp og konfirmasjon.
– Hva var det som gjorde at du konverterte til Den katolske kirke?
– Det var en sammensatt prosess, og skyldtes ikke én ting. Etter at jeg ble konfirmert i Den norske kirke, begynte jeg å ta troen mer seriøst. Jeg begynte å be selv, lese i Bibelen og lære om troen. Med tiden kjente jeg meg ikke igjen i Den norske kirke. Jeg kjente en tiltrekning til Den katolske kirke: Den er eldgammel, har tålt mye og har bevist at den er bestandig, sier Isak.
I 2020 avtjente han førstegangstjenesten. Plutselig kom døden veldig tett på livet.
– Jeg kjente at her er det noe alvorlig vi driver med, og jeg begynte å be rosenkransen. Den ble veldig viktig for konversjonen min. Det var gjennom den at Vår Frue viste seg som min mor og ledet meg til Kirken – ikke gjennom en åpenbaring, men gjennom en ømhet og ydmykhet i bønnen. Etter militæret kjente jeg at nå må jeg ta steget, sier Isak.
– Hadde du møtt noen katolikker før det? spør Øyvind ham.
– Nei, aldri, svarer Isak.
– Det var først i januar 2021 at jeg var på min første katolske messe. På grunn av koronaen var det et strengt billettsystem, og jeg tror vi var bare 10 personer i messen i Alta. Likevel var det som å komme hjem. Etter det fikk jeg mange gode samtaler med fader Wojciech Egiert som er prest i Alta og med p. Mieczysław Wiebskowski MSF som da var prest i Narvik. I juni 2021 konverterte jeg, forteller Isak.
Den nærmeste menigheten til Kautokeino er St. Josef kirke i Alta.
– Alta er en fin, liten menighet, men dit er det nesten to timer å kjøre fra Kautokeino. Det var artig å flytte hit til Tromsø i fjor. Her i menigheten er det flere unge folk, flere prester og jeg kan gå til messe hver dag. I tillegg har vi karmelittklosteret Totus Tuus. De har dessverre messe klokken 9 mens jeg er på arbeid som tømrerlærling, men kapellet deres er godt å være i. Jeg kjenner nærvær der. Det er et godt sted å be og å være på retrett, sier 21-åringen.
Tok omveien til kirken
Øyvind Johannes Vardenær Evenstad er døpt, oppvokst og konfirmert i Vår Frue domkirke.
– Jeg hadde faktisk dåpsdag i går, forteller Øyvind.
Menigheten i Tromsø var en av de første som ble grunnlagt i Norge etter at Den katolske kirke i 1843 igjen fikk lov til å returnere til landet etter reformasjonen i 1537. Den lille, gulmalte trekirken stod klar allerede i 1860.
– Det opplevdes litt ensomt å være katolikk i Tromsø da jeg vokste opp. I alle de ti årene på barne- og ungdomsskolen var jeg den eneste katolikken. På videregående skole var jeg én av to katolikker på skolen, og det var i den tiden jeg ble usikker på hva jeg skulle tro på. Bare én av foreldrene mine er katolikk, og det var ikke helt åpenbart at jeg skulle forbli praktiserende. Det var åpent hvilken vei jeg skulle gå etter konfirmasjonen. Jeg syntes nok det var en utfordring, forteller Øyvind.
TROMSØ DOMKIRKEMENIGHET: – Det er kjekt å se
at menigheten blomstrer og vokser. Jeg håper det vil bli enda mer
engasjement og iver rundt troen, sier Øyvind Johannes Vardenær Evenstad.
Foto: Ragnhild H. Aadland Høen.
Han leste mye og undersøkte alle slags ulike religioner og livssyn.
– Jeg ville finne ut hva som var sant. Da jeg var 17-18 år gammel, kom jeg tilbake til troen. Da bestemte jeg meg. Det var summen av mange ting som gjorde at jeg ble personlig overbevist. Før konfirmasjonen var jeg med på NUKs påskeleir. Der hadde jeg en åndelig opplevelse under den sakramentale tilbedelsen. Jeg opplevde at Jesus var til stede. Etter det prøvde jeg å få den opplevelsen på nytt, men jeg forsøkte å finne den alle andre steder enn i Den katolske kirke. Jeg måtte ta et steg unna for å se ting klarere, sier Øyvind.
Tromsø-væringen forble i byen til han var 18 år gammel. Deretter avtjente han førstegangstjenesten i Garden og begynte å studere i Oslo, der han fortsatt bor.
– Jeg syntes det var lite her i Tromsø, og større i Oslo. Det fantes jo en del katolikker på min alder i menigheten i Tromsø, men de fleste sluttet å gå i kirken etter konfirmasjonen. NUKs lokallag i Tromsø hadde vært inaktivt i flere år, så jeg ble med på landsmøtet til NUK fordi jeg ville få til noe her i Tromsø. Jeg ble også lokallagsleder i menigheten, men jeg følte ikke jeg fikk det til godt nok. Det var ikke så stort engasjement her som andre steder i landet. Da jeg kom til Oslo, fikk jeg et større katolsk nettverk i kirken. Det var fantastisk. Jeg hadde lest mye om katolisismen, men hadde ikke hatt så mange å snakke med om det jeg var interessert i. I Oslo møtt jeg unge katolikker som var like opptatt av troen som meg. Det var en ny og fin opplevelse, forteller Øyvind.
Han synes det er fint å komme tilbake til menigheten i Tromsø og se hvordan det går.
– Det er kjekt å se at menigheten blomstrer og vokser. Jeg håper det vil bli enda mer engasjement og iver rundt troen, sier Øyvind Evenstad, før han forlater kirkekaffen og drar tilbake til Oslo igjen.
Glad i små fellesskap
– Hva tenker du om det å tilhøre en menighet av den størrelsen som Vår Frue domkirke i Tromsø har, Isak?
– Det var en utrolig fin opplevelse å få være med på den store, nasjonale feiringen på Stiklestad og i Nidarosdomen i sommer. Men det er helt greit for meg å være i en liten menighet. Jeg er oppvokst i en liten bygd, så jeg er glad i små fellesskap og intime settinger. De fleste unge i menigheten her er dessuten aktive. Av og til har vi bibelmøter for unge voksne. Da pleier det å komme om lag 10 personer. Vi leser i Bibelen og deretter stiller vi spørsmål og deler våre betraktninger. Dessuten har vi lovsang og sakramental tilbedelse, der vi har tid foran Jesus, med Jesus.
– Hva betyr troen for deg?
– Forholdet mitt til Kristus er det viktigste i livet mitt. Troslivet mitt har gått gjennom ulike stadier. I begynnelsen var det kanskje mest en følelsesmessig prosess. Følelsene er fortsatt der, men nå er det en mer seriøs prosess der jeg tar tak i forpliktelsene som følger med det å være en kristen, for eksempel kyskhet og det å holde seg unna synd – i det hele tatt; å ta valg basert på en annerledes virkelighetsforståelse. Det er et arbeid som jeg har begynt på sammen med Kristus, og som jeg forsøker å gjøre sammen med ham.
Troen gir mening med livet
– Hva gir troen deg?
– Troen er et fast holdepunkt, et anker. Den gir mening med livet. Jeg er opptatt av filosofi. Livet er så tomt hvis man ikke har noe å leve det for. Troen gir et sunt syn på livet, på det å bli eldre, på det å møte døden en dag. Mennesket er ikke skapt for å ha det så artig som mulig på kortest mulig tid. Troen gir et friskt syn på de vanskelige tingene i livet. Det er inspirerende å lese om martyrene, hvordan de ofret sine liv. Troen gir en mening til det hele.
– Hvordan har folk reagert på at du konverterte?
– Jeg er en reservert person til vanlig, og har ikke gått ut med en stor kunngjøring. Folk har ikke reagert veldig negativt, i hvert fall. Men det er vanskelig for dem å forstå hvorfor det er så viktig. «Hvorfor kan du ikke bare gå i Den norske kirke i Kautokeino, liksom?» De fleste har lite kunnskap. Jeg har også møtt litt fiendtlighet hos de eldre i Den norske kirke; at Den katolske kirke er skjøgekirken og sånn. Men de fleste jeg snakker med er nysgjerrige. De ønsker å forstå.
– Hvordan var det for deg å møte helgenene?
– Selv om jeg hadde en protestantisk bakgrunn, falt bare helgenene på plass. Når du vet at det finnes mer enn det materielle – når du vet at sjelen og himmelen finnes – så er helgenenes forbønn en helt naturlig ting. Jeg har aldri hatt noen kvaler med rosenkransen heller. Det er egentlig rart å tenke tilbake på hvor mye som bare har falt på plass helt av seg selv: Helgenene. Maria. Å knele foran hostien under eukaristien. Skriftemålet. Første gang var det skremmende å skrifte, for jeg er langt fra en perfekt person. Men det er sunt å dele sin byrde med noen, og presten har taushetsplikt. Jeg visste også at han kommer ikke til å skjelle meg ut. Når jeg først kom over nervøsiteten, kunne jeg ta imot all nåden som kommer fra det sakramentet. Det er kanskje derfor alt bare har falt på plass; på grunn av all nåden som kommer fra Kirkens sakramenter.
I november 2022 er han ferdig med utdanningen som tømrer, og perioden i Tromsø går nok mot en slutt.
– Jeg tror jeg skal videre etter det. Jeg har tenkt en del på kall i det siste. Jeg vil iallfall holde meg nær Kirken. Den er utrolig viktig for mitt liv, sier Isak Ailu Eira.
Artikkelen ble først publisert i St. Olav magasin for religion og kultur 3-20
Abonner gratis på St. Olav magasin
Ønsker du å motta kirkebladet gratis i posten, må du registrere deg som abonnent på én av følgende måter:
- Via dette skjemaet
- Send en SMS til nr 969 43 490 med kodeord STOLAV etterfulgt av navn og adresse
- Send e-post med navn og adresse til abonnement@katolsk.no