Møt opp bak St. Olav domkirke fra kl. 9.30 søndag 5. desember
TA TUREN PÅ LØRDAG: Krybben levendegjør juleevangeliet. Foto: Foto: Pål de Vibe
Tatiana og Pål de Vibe har med god hjelp startet en juletradisjon som samler menigheten på tvers av kulturer og språkbarrierer. Men dette blir første gang med en ekte, levende kamel.
Tekst: Linda Therese Utstøl
Søndag 5. desember blir fjerde gang Tatiana og Pål de Vibe arrangerer levende julekrybbe sammen med ungdommer fra St. Olav domkirkemenighet, Oslo.
Pål forteller at i en menighet med så mange mennesker fra så mange forskjellige land, er det vanskelig å samle alle grupper uten at språket kommer i veien. Noe av tanken bak julekrybben har vært å samle hele menigheten på tvers av kulturer.
Samler på tvers av kulturer og språk
– Her er det mat, kostymer og julekrybben som står i sentrum, det gjør det til en ikke-verbal, men samtidig felles opplevelse. I tillegg inviterer vi de forskjellige nasjonalitetene til å synge og dele julesanger med hverandre. Etter polsk messe synges det for eksempel polske sanger. I år har vi også invitert gruppen «Rakkarpakk», som synger tradisjonelle norske sanger. Det er mange katolske røtter i den norske advent- og julefeiringen, som vi kan vekke til live igjen, forteller Pål.
– Det er fint å høre så mange julesanger på forskjellig språk, du føler på en måte at du er hjemme. Det er koselig for dem som sitter rundt bålene og spiser pølse eller griller pinnebrød. Særlig «Feliz Navidad» pleier å slå an og har blitt en hit, sier Tatiana.
Hun forteller at de har fått tilbakemelding om at mange opplever dette som en helt spesiell dag: En feiring hvor man ikke føler seg fremmedgjort på grunn av kulturelle forskjeller. De har fått flere tilbakemeldinger nettopp fra dem, som ikke kjenner så mange i Norge om at denne dagen er høydepunktet i julefeiringen.
– Det føles som julaften for dem, forteller Tatiana.
TATIANA OG PÅL: Paret ble inspirert på ferie i Italia. De håper å motivere andre menigheter til å arrangere noe lignende. Foto: Linda Therese Utstøl
Kamelen kommer
– Før vi går videre må vi nesten snakke om kamelen i rommet. Hvor har dere fått tak i en kamel?
– Vi får låne en kamel fra Solbergfoss naturgård. Vi har hatt sauer de tidligere årene, veldig spesielle ursauer fra Sørbråten gård i Maridalen, og vi har sett at både voksne og barn er fascinert av dyrene. For meg er en levende julekrybbe også er en fin anledning til å invitere ikke-katolikker til kirken, og da passer jeg selvfølgelig alltid på å nevne at vi i år har fått tak i en kamel, sier Pål med et smil.
Inspirasjon fra Italia
Tatiana kommer fra Venezuela. Hun er vant med levende julekrybbe, som det er tradisjon for i hennes hjemland. Da hun flyttet til Norge var hun redd for at folk skulle være skeptiske til å markere advent på en slik måte.
– De første årene engasjerte jeg meg i den spanske gruppen. De har hatt julespill i mange år, sier Tatiana.
Det var ikke før ekteparet var sammen på ferie i Italia og så en levende julekrybbe der, at ideen om å få til noe slikt i Norge begynte å spire. På et menighetsrådsmøte foreslo Pål å arrangere levende julekrybbe til inntekt for adventsaksjonen til NUK. Adventsaksjonen var en fin måte å motivere ungdommen til å delta på, forteller de.
- Det var mye som måtte på plass og det tok en del tid å finne ut hvordan vi skulle gjøre det. Men med hjelp fra engasjerte ungdommer fra ungdomslaget i St. Olav og p. Pål Bratbak, som er flink til å få ting til å skje, begynte vi å jobbe mot det. Det var viktig for oss at ungdommene fikk ta del i prosjektet og spille de forskjellige rollene i julekrybben. Tatiana og Pål forteller også at de har mye god hjelp i vaktmester Francis Subramaniam hvert år, og i de ulike kulturelle grupperingene i menigheten.
I år går inntektene til julekrybben og adventsaksjonen til matsikkerhetsprosjekter i DR Kongo, gjennom Caritas
SELFIE: Tatiana forteller at barna ikke er redde for å spørre om å ta bilde med ungdommene i julekrybben. Foto: Pål de Vibe
Skjønnheten i julebudskapet
– Hensikten med arrangementet er at vi sammen kan se på den vakre julefortellingen og leve oss inn i den. Gjøre det til noe fint og uironisk. Det er en måte å vitne om juleevangeliet på, sier ekteparet. Derfor har de også lagt ekstra arbeid i dekorasjoner og kostymer.
– Det er ikke et teater, men ungdommene som er med spiller en rolle, enten de er engler, vismenn eller den hellige familie. Og det er en veldig vakker ting for små barn å se. Det sies jo at hellige Frans var den første som lagde levende julekrybbe. Han gjorde det nettopp for å levendegjøre juleevangeliet, sier Pål.
I starten ville han gjøre krybben så enkel som mulig; det var Tatiana som insisterte på å legge mye energi i det estetiske uttrykket.
– Det vanskeligste er å lage hulen. Det tar mye tid å krølle papir på en måte som ser ut som fjell. Jeg bruker den samme teknikken når jeg lager juletrefoten hjemme, men da skal det ikke dekke hele innsiden av en garasje, sier Tatiana.
– Det er Tatiana som er den kreative av oss, forteller Pål. Og i ettertid er han glad for at han har gått med på ideene hennes.
– Det var vanskelig å finne kostymer vi kunne kjøpe, så da måtte jeg sy dem selv. Det første året gjorde vi det ganske enkelt. Nå bruker vi mer glitter. For eksempel er St. Gabriel blitt en mer imponerende og tydelig figur. Han har fått veldig store vinger, sier Tatiana energisk.
– Siden det er advent og Maria fortsatt er gravid, har jeg latt meg inspirere av Vår frue av Guadalupe. Så kjolen er rosa og hun har et blått sjal med stjerner. Og en blomst på magen som symboliserer Gud. Jeg syr kostymer som passer barna, og jeg er meg bevisst den katolske symbolikken.
Når ungdommene prøver kostymene i forkant har de ofte lyst til å prøve masse forskjellige ting og tar mange bilder.
– For barna er jo dette en lek også, forteller Tatiana. De blir veldig fascinert og nysgjerrig av kostymene, og er ikke redd for å gå bort å spørre om å ta bilde med ungdommene i julekrybben.
– Det blir mye god energi, som alle ønsker å føle seg inkludert i. Flere som kommer, får lyst til å kle seg ut neste gang. Noe vi oppfordrer alle til å gjøre! Kle dere ut som gjetere, engler eller andre figurer fra juleevangeliet og kom innom brosteinsplassen bak St. Olav kirke i løpet av førstkommende søndag.
Levende julekrybbe og julemarked arrangert av NUK og St. Olav domkirkemenighet
- 5. desember fra klokken 9.30 – 16.00.
- Sted: brostensplassen bak St. Olav domkirke i Oslo, i Akersveien 1.
- Inntektene går til årets Adventsaksjon og Caritas viktige arbeid.
- Nytt for året at de får besøk av en ekte kamel!
- Opplev en fin dag i menigheten! La gjerne barna kle seg ut som gjetere, engler, den hellige familie og andre figurer fra juleevangeliet.
- Følg facebook-eventen her: www.facebook.com/events/579249459975971