Hopp til hovedinnhold
Bilde
Publisert 9. juli 2020 | Oppdatert 26. juni 2020

Ønsker velkommen til olsok 2020

Bilde

LETTET VERTSKAP: Olsokkommisjonens leder Per Albert Vold er glad for endelig å kunne bekrefte at det blir offisiell kirkelig feiring av olsok også i år. Programmet er klart og mer info om påmelding følger snarlig. Foto: Jan Erik Kofoed

 

 

Lenge så det mørkt ut for Kirkens offisielle feiring av Hellig Olav: Olsok i Trondheim, helgenkongens siste hvilested, men nå lysner det. – Du er hermed invitert, sier Olsokkommisjonens leder Per Albert Vold. 

 

Tekst: Petter T. Stocke-Nicolaisen 

 

Tradisjonen tro inviterer Trondheim stift ved St. Olav katolske domsogn katolikker fra hele Norge til olsokfeiring i egen domkirke, på Stiklestad og i vår felles nasjonalhelligdom Nidarosdomen.

– Olsok er det hvert år, men blir det også offisiell kirkelig olsokfeiring i år leder av Olsokkommisjonen Per Albert Vold?

– Det blir en offisiell kirkelig olsokfeiring også i år, slik det alltid har vært – og med pontifikal høymesse i Nidarosdomen kl. 14.30 på selve olsokdagen 29. juli.

Koronapandemien har satt sitt preg på det meste dette halvåret. Olsokkommisjonen bekrefter at også de tar nødvendige hensyn til pandemi og smitterisiko under årets feiring av helgenkongen.

– Koronapendemien vil dessverre sette sitt preg på årets feiring av olsok: Alle våre arrangement vil følge Kirkens nasjonale smitteverntiltak, når det gjelder antall deltagere og ikke minst når det gjelder å holde tilstrekkelig avstand til hverandre og systematisk renhold etter hvert arrangement. Smitteverntiltakene har høyeste prioritet, sier Vold og påpeker at befolkningen i Midt-Norge har vært heldig: Det er veldig lite smitte i befolkningen for tiden.  

Per 25. juni er ingen koronasmittede inne til behandling på sykehus i Møte og Romsdal eller Trøndelag (Helse Midt-Norge). 

– Slik må vi klare å holde det også igjennom sommeren, sier Vold.

 

 

OLAVSPROSESJON: Prosesjonen går fra Teglverket via messefeiring
i gamle Stiklestad kirke til Det katolske kapell. Foto: Jan Erik Kofoed 

Messe på slagstedet

Bilde

Programmet går over to dager i år, tirsdag 28. juli og onsdag 29. juli. På tirsdag legger pilegrimene ut på busstur til Stiklestad.

– Kan du fortelle litt om hva man opplever der?

– Det så lenge mørkt ut for den tradisjonelle olsokmessen på Stiklestad, men heldigvis åpner myndighetene samfunnet opp etterhvert som antall smittede går ned. Dette har ført til at det nå er mulig å arrangere turen til Stiklestad, sier Vold.

Messen feires i Stiklestad kirke, som er sognekirke i Den norske kirke siden reformasjonen. Her kan du knele ved alteret, som etter tradisjonen ble plassert der Olav døde 29. juli 1030.

– Å feire messe på Stiklestad – på stedet der vår Hellig Olav falt, er en sterk opplevelse for alle, sier Vold, som bekrefter at programmet bli i henhold til tradisjonen:

– Vi åpner med prosesjon fra Teglverket til gamle Stiklestad kirke. Etter pontifikalmessen blir det prosesjon med Olavsrelikvien til vårt lille katolske kapell bak spelscenen. Der blir det tilbedelse, forteller Olsokkommisjonens leder.

Arkitekt John Tverdal tegnet St. Olavs kapell, som ble innviet 29. juli 1930. Marie Knudtzon ga alteret og en nattverdsbenk, som hun selv hadde tegnet. Sigrid Undset ga penger til fregatten som henger i skipet og til en rekke liturgiske klær.

Når valfarten til Stiklestad er over, står menigheten i Levanger for grilling og mat til alle.

– Vi har også med oss en pilegrimsgruppe fra NUK på 34 personer som kommer til Trondhjem under Olsok i år.

 

STORVERK: «En fantastisk ny bok», skrev Leif Gjerland i Aftenposten om
olsokforedragsholder Ole RIkard Høisæthers i mai 2020. Her overleverer
forfatteren boken til biskop Bernt I. Eidsvig. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Aktuell foredragsholder
Bilde

Onsdag, på selve olsokdagen, skal det feires pontifikalmesse i Nidarosdomen, Norges nasjonalhelligdom, der Hellig Olav etter all sannsynlighet er begravet. Prester, ordensfolk og ministranter går i prosesjon fra St. Olav domkirke til og inn i Nidarosdomen og stanser først ved hovedalteret i den østre oktogon. Messen feires dermed rett over helgenkongens antatte grav.

– Hvilken følelse gir det?

– Å være i Nidarosdomen, selve gravkirken til vår helgenkonge, er sterkt; det gir oss en nærhet til Hellig Olav som man ikke opplever andre steder. Det er svært viktig for oss katolikker å ha tilgang til kirken og feire messe der på hans dødsdag: Norges Evige Konge, sier Vold og uttrykker takknemlig for at Den norske kirke stiller velvillig opp.

 – Årets olsokforedrag er lagt til kl. 11.00 onsdag. Hvem kommer? Og hva er tema?

– Årets foredragsholder er både svært aktuell og relevant: Han har nylig utgitt et praktverk om Den hellige Hallvard i forbindelse med hans 1000 årsjubileum. «Sankt Hallvard – Helgen og symbol» har mottatt svært god omtale, og vi ser veldig frem til å oppleve kunsthistoriker og generalsekretær i Oslo Byes Vel Ole Rikard Høisæthers foredrag, sier Vold.
På denne måten forener olsok to av våre syv norske helgener. Den enes 1000-årsjubileum feirer vi i år, den annens i 2030.

 

 

SOSIALT TROSFELLESSKAP: Pilegrimene deler trosopplevelser i et godt sosialt
fellesskap tilrettelagt av et trivelig trøndersk vertskap. Foto: Petter T. Stocke-Nicolaisen

Trivsel på trøndersk vis 
Bilde

Det er alltid svært trivelig å feire olsok på trøndersk manér i Olavs egen by og med St. Olav katolske domsogn som vertskap. Det kan de hundrevis av pilegrimer som vanligvis opplever den innholdsrike feiringen, bekrefte.

– Hvordan vil dere ta imot gjestene i år?

– Vi prøver etter beste evne å ta imot våre gjester på en god måte. Det er viktig for oss at de som kommer til Trondhjem for å feire olsok, føler seg vel mottatte og tatt vare på, sier Vold, som synes trøndere generelt er ganske omgjengelige personer:

– Det håper jeg også våre gjester opplever. Det vil i år, som ellers, bli tilbud om mat på kvelden. Siden den offisielle olsokfeiringen kun løper over kun 2 dager, samles vi ikke like mange kvelder som vanlig. Vi tilbyr litt enkel kveldsmat om kvelden 28. juli, før og imellom vesper og vigilien. Ellers blir det en stor avslutningsmiddag 29. juli: buffet med grilling ute, sier Vold. Han understreker at det blir påmeldingsplikt til alle arrangementer, både de sosiale og kirkelige. Mer informasjon om påmelding følger på katolsk.no/olsok snarlig. 

– Dessverre vil det være begrenset antall deltagere på alle arrangementer, men dette kommer klart frem i påmeldingsskjemaene. Er det fint vær, slik at vi kan være ute på kvelden, blir det åpnet for flere deltagere.

 – Hvordan gjør dere det med hotell og rombestilling i år?

– Vi anbefaler alle å bruke vår faste samarbeidspartner Comfort Hotel Park. I år er det ikke fremforhandlet noen egen prisavtale for olsokpilegrimer, Hotellet har vært stengt i lang tid på grunn av koronapandemien, men er nå i full drift igjen. De tilbyr allerede veldig gode priser, presiserer Vold, og oppfordrer alle tilreisende å kontakte hotellet direkte.

 

Les mer

 

Program for olsok 2020* 

Tirsdag 28. juli 2020

11.00:  Bussavgang fra Trondheim til Stiklestad

13.00:  Prosesjon fra Tegelverket

13.30:  Pontifikalmesse i gamle Stiklestad kirke, med påfølgende relikvieprosesjon opp til kapellet.

Etter velsignelsen vil menigheten i St. Torfinn i Levanger arrangere grilling ute på kirkebakken, mat til alle.

Retur til Trondheim med buss

20.00: Vesper i St. Olav domkirke

21.00:  Vigilie i St. Olav domkirke

Tilbud om kveldsmat i menighetssenteret i regi av menighetsrådet i St. Olav domkirke

 

Onsdag 29. juli 2020

09.00.  Laudes i St. Olav domkirke

11.00:  Olsokforedag av Ole Rikard Høisæther

14.30:  Pontifikalmesse i Nidarosdomen

18.00:  Avslutningsmiddag, buffet og grilling i menighetssenteret i regi av menighetsrådet i St. Olav domkirke

 

Bestille billetter? Se informasjon om påmelding på arrangementer. Billetter bestilles på billett.katolsk.no

* Med forbehold om mindre endringer