NORGESBESØK: For ti år siden besøkte to norske grupper P. Anthony Robbies menighet i Australia. Nå er han på gjenvisitt.
For ti år siden deltok en stor norsk delegasjon på Verdensungdomsdagene i Australia. Nå er australske p. Anthony på gjenvisitt.
Tekst og foto: Petter T. Stoce-Nicolaisen
I 2008 var p. Anthony Robbie prest i St. Dominic menighet, Flemington, Sydney. Siden har han arbeidet i Vatikanet som privatsekretær for prefekten av Sekretariatet for økonomien, kardinal George Pell. P. Anthony er også ansvarlig for helligkåringsprosessen til Eileen Rosaline O'Connor.
– Det er ti år siden så å si at hele den katolsk verden kom til Australia under Verdensungdomsdagene 2008. Jeg hadde allerede hatt kontakt med biskop Eidsvig, så jeg inviterte de norske deltagerne til å bo i min menighet, St. Dominic menighet i Flemington, Sydney. Det ble en verdifull opplevelse for alle menighetene i Sydney, og mine menigheter var spesielt begeistret over å kunne ønske norske katolikker velkommen. Det var eksotisk, for vi kommer jo fra hver vår kant av jorden, sier en smilende p. Anthony.
P. Anthony forteller at de dengang var så så heldig at det kom ikke bare én, men to norske grupper på besøk. Den ene besto av rundt 30 norsk-vietnamesere fra Trondheim-regionen. Uken etter at de hadde ankommet til Sydney, kom 100 studenter i en ny gruppe. Biskopens kapellan, p. Bjørn Tao, var blant dem, minnes p. Anthony.
– De kom sammen med flere prester, blant dem p. Reidar Voith og p. Pål Bratbak, som ble presteviet i Ris kirke 28. juni 2008, altså rett før ungdomsdagene begynte. De bodde hos meg i menighetshuset.
Invitert av biskop Eidsvig
Den største norske gruppen bodde i p. Anthonys menighet i et par uker.
– De troende syntes at det var veldig fint. De elsket å høre historier fra Norge, som de ikke kjente godt fra før, og så satte de pris på at det var en multikulturell gruppe. Slik er nemlig min gamle menighet også – den er svært mangfoldig. Noe som ikke minst viste seg ved den fantastiske velkomstmiddagen, menyen var mildt sagt variert, sier p. Anthony.
Under nevnte middag takket biskop Bernt I. Eidsvig for gjestfriheten ved å invitere p. Anthony til Norge.
– Jeg er litt flau over at jeg ikke har kunnet kommet før, men nå hadde jeg litt tid til overs, og tenkte: Da drar jeg til Norge. Det blir interessant og hyggelig.
P. Anthony synes det er fint å se at reisen til Australia i 2008 har båret frukter. Blant dem som deltok på pilegrimsreisen er det kommet kall, både til prestegjerning og ordenssamfunn.
– Og så er det selvsagt veldig hyggelig å treffe gamle venner igjen, slik som biskop Bernt, presiserer p. Anthony.
Ansvarlig for helliggjøringsprosess
Til vanlig er han sekretær for en kardinal i Vatikanet, men han er også ansvarlig (postulator) for australske Eileen Rosaline O'Connors helliggjøringsprosess.
– Vi er ennå i en svært tidlig fase av en prosess som tar mange år. Jeg håper at Gud vil se i nåde til arbeidet.
Eileen Rosaline O'Connor (1892 – 1921) levde et kort liv med mange prøvelser, ifølge p. Anthony. Men hun satte alltid andres behov foran sine egne, og etablerte Society of Our Lady’s Nurses for the Poor (1913). Søstrene tilbød fattige mennesker helsehjelp.
– Hun er et godt eksempel på kristen barmhjertighet, og et godt forbilde for unge mennesker, sier p. Anthony.
Til Bergen og Trondheim
Han skal besøke Bergen og Trondheim før han setter kursen til London og Vatikanet.
– Dessuten skal jeg besøke Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk på Lillehammer. Hun er en stor inspirasjonskilde, så det ser jeg frem til.
Han skal også få med seg Nidarosdomen. Med seg på togreisen har han den engelske versjonen av p. Olav Müllers utmerkede Hellig Olav-biografi.
– Vi australiere er glad i å reise, så å få besøke Norge, med all sin skjønne natur, er en stor opplevelse for meg. Snøen er vakker å se på på avstand, men den er litt skummel på nært hold, mener p. Anthony. Han synes norsk vinterføre er en noe uvant problemstilling.
P. Anthonys norgesbesøk varer i 10 dager.