500 ÅR SIDEN SIST: Nesten 500 år har gått siden et katolsk relikvieskrin befant seg i Trondheim. Relikvariene av Den hellige Therese og hennes hellige foreldre Louise og Zélie Martin ankom menigheten fredag 12. oktober.
Nidaros ble frarøvet sitt Olavskrin da danske kong Kristian II tok det med seg til København etter å ha innført reformasjonen i Norge. Han smeltet det om til dalere og dukater for å finansiere krig. Fredag 12. oktober klokken 16.30 fikk katolikker i Trondheim oppleve å ta imot relikvieskrinet til en av Kirkens store helgener, Therese av Lisieux.
Tekst: Eli Åm/katolsk.no
Foto: Jan Erik Kofoed
Relikvieskrinene med Den hellige Therese og hennes hellige foreldre Louise og Zélie Martin stod i St. Olav domkirke i Trondheim fra fredag 12. oktober til søndag 14. oktober. Det var Thérèses visjon at det ikke skulle sørges, men regne roser ved hennes død, og da de to skrinene ble båret inn regnet det roseblader fra galleriet, til mektig orgelmusikk. Mange møtte frem, både til mottagelsen av relikviene og til messen der generalvikar i Trondheim Stift Ole Martin Stamnestrø var hovedcelebrant.
Menigheten hadde mye å se frem. Det rikholdige programmet bestod av tidebønner, rosenkrans og messer. Mellom slagene ble det enkel servering og mulighet for å møte tilreisende pilegrimer. Lørdag ble det holdt foredrag med tittelen «Enkelhet og visdom" ved P. Jöel Regnard OCSO, prior ved Munkeby Mariakloster.
REGN AV ROSER: Under inngangsprosesjonen regnet det roseblader fra galleriet ned på relikvariene.
Les generalvikar Ole Martin Stamnestrø sin preken fredag 12. oktober, da relikviene ankom St. Olav domkirke i Trondheim.
VESPER: Relikviebesøket ble innledet med høytidelig vesper.
TETT PROGRAM: Det rikholdige programmet bestod av tidebønner, rosenkrans og messer. Mellom slagene ble det enkel servering og mulighet for å møte tilreisende pilegrimer.
FOREDRAG: Lørdag holdt P. Jöel Regnard OCSO, prior ved Munkeby Mariakloster, foredrag med tittelen «Enkelhet og visdom".
OMVENDELSE OG VEKKELSE: "Vi tar vare på bestefars gullur og bestemors perlekjede. Ikke fordi gull og perler er kostbare i seg selv, men fordi de minner oss om våre kjære avdøde. Relikviene er våre gode minner, og de tjener til omvendelse og vekkelse", sa p. Ole Martin Stamnestrø under sin preken fredag 12. oktober.
Takk for nå, Thérèse, Louis og Zélie av Lisieux!
AVSKJEDSMESSE: Kl. 10.00 søndag morgen, ble det feiret avskjedsmesse for den hellige familie.
Det hvilte en høytidelig og inderlig stemning over St. Olav menighet og de tilreisende pilegrimene da tiden for avskjed var kommet i høymessen søndag 14. oktober. Tre intense dager med besøk av de helliges relikvieskrin, og en rik liturgisk feiring var til ende da det ble vinket farvel til bilen og Johannesbrødrene som skulle videre til Falun i Sverige - neste stasjon for de hellige relikviene.
Hva har den borgerlige familien Martin fra relativt ny tid og vår egen St. Olav, med røtter i vikingetiden til felles, spurte sogneprest Egil Mogstad i sin preken under høymessen. Og han fortsatte: en mer forskjellig bakgrunn kan knapt tenkes. Hellighet har ingen oppskrift. Det er like mange muligheter for hellighet som det er mennesker på jorden. Det å bli hellig er å bli slik Gud mente at akkurat du og jeg skulle være, sa p. Egil, og det er i den dype lengselen etter Gud at den hellige fødes.
Måtte de tre helgenenes nærvær hos oss bli et ytterligere kall til at St. Olav menighet og hele vårt Stift drives mot helliget, avsluttet han.
AVSKJED: Søndag 14. oktober ble det vinket farvel til Johannesbrødrene og relikvariene som skulle fortsette på sin valfart til Falun i Sverige.
Se flere bilder fra relikviebesøket i Trondheim
Les også om relikviebesøket i: