Hopp til hovedinnhold
Publisert 21. september 2014 | Oppdatert 27. desember 2014

Erkebiskop-elekt Fisher er utdannet som jurist, teolog og bioetiker. Etter sin prestevielse i 1991 og videre studier ved universitetet i Oxford i England, underviste han fra 1995 til 2000 ved det australske katolske universitetet i Melbourne. I 2000 var han grunnlegger og første direktør for «Instituttet Johannes Paul II for studier i ekteskap og familie» ved Det pavelige Lateranuniversitetet. Han var i tillegg medlem av Det pavelige akademiet for livet. Dessuten virket han som parlamentssjelesørger for de folkevalgte i den australske delstaten Victoria.

Han ble bispeviet i 2003 og var først hjelpebiskop i Sydney. Der var han koordinator for organiseringen av den 23. Verdensungdomsdagen i 2008. I 2010 utnevnte pave Benedikt XVI ham til biskop for bispedømmet Parramatta.

Biskop Cupich stammer fra Nebraska og har studert blant annet ved Det pavelige universitetet Gregoriana i Roma samt ved det katolske universitetet i Washington DC. Han ble presteviet i 1975 og har vært biskop siden 1998, først av Rapid City i South Dakota og fra 2010 av Spokane i delstaten Washington. I den amerikanske bispekonferansen er han ansvarlig for kontakten med kirkene i Sentral- og Øst-Europa. Hans utnevnelse vekker stor oppmerksomhet i USA, ettersom erkebispedømmet Chicago av mange regnes som «den amerikanske katolisismens flaggskip». Det er dessuten pavens første større utnevnelse i USA.

Begge de to nye erkebiskopene etterfølger dermed en kardinal i sitt embete.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)