Fredag 23. mars reiser pave Benedikt XVI på sin 23. utenlandsreise. Destinasjon: Mexico og Cuba. Narkokrigen, menneskerettigheter, konkurransen fra ulike pinsekirker og revitalisering av den katolske tro er aktuelle tema for det seks dager lange besøket.
Paven lander fredag 23. mars i León, den største byen i delstaten Guanajuato. Dette er forøvrig hans første besøk til Mexico – et land hvor rundt 83% er døpt katolsk – og som hans forgjenger besøkte hele fem ganger. Mexico er verdens nest største katolske land, kun slått av Brasil.
Den snart 85 år gamle Benedikt tas imot av et land med store utfordringer: først og fremst den narkorelaterte gjengvolden som har tatt mer enn 50 000 liv de siste fem år.
Voldsbølgen setter også sitt preg på Kirken: tall fra Propaganda Fide over drepte misjonærer, prester, ordens- og legfolk viser at Mellom- og Sør-Amerika toppet statistikken i 2011, med 15 drepte. Flere av drapene kobles til narkokrigen i blant annet Mexico og Colombia. (Et makabert apropos: Pseudo-helgenen Santa Muerte er den nest mest populære devosjonen i Mexico, etter Vår Frue av Guadalupe)
Mexico har allikevel opplevd en sterk økonomisk vekst de senere år, og fattigdomsraten har sunket drastisk.
Paven skal gjennomføre en høflighetsvisitt til den sittende president, Felipe Calderon. Her møter han også kandidatene til sommerens presidentvalg, blant annet Mexicos første kvinnelige presidentkandidat – den praktiserende katolikken Josefina Vázquez Mota fra det styrende pro-katolske PAN-partiet.
Mexico Citys legalisering av abort i 2007, og ikke minst høyesterettsbeslutningen fra 2010 om at byens homoekteskapslover må anerkjennes av alle landets delstater, har den senere tid skapt harde fronter mellom katolske biskoper og sekulære myndighetspersoner, spesielt fra den sosialiststyrte hovedstaden.
Den katolske kirke har allikevel et godt forhold til den sittende regjering. I år er det dessuten 20-årsjubileum for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Den hellige stol og Mexico.
Pinsekirker
Ett av høydepunktene i Mexico blir den store utendørsmessen i León, ved foten av den berømte fjelltoppen Cerro del Cubilete. Her troner en 20 meter høy og 80 tonn tung Kristus-statue. Messen ventes å tiltrekke seg flere hundre tusen mennesker. Kirken står fremdeles sterkt i delstaten Guanajuato, et område som er mindre rammet av den pågående narkokrigen. (En av delstatens narkogjenger har forøvrig vedtatt våpenhvile under pavens besøk.)
Katolisismen sitter dypt i den mexicanske folkesjelen, men opplever allikevel å være i tilbakegang. Presset kommer hovedsakelig fra to kanter: pinsekirkene og den gryende sekularismen. De ulike pinsekirkene vokser spesielt blant unge i fattige utkantsstrøk. Den voksende materielle velstanden i byene skaper dessuten en viss likegyldighet til religiøse spørsmål.
Kristi Legionærer
Det er uvisst om paven skal møte overgrepsofre, slik han har gjort ved andre utenlandsreiser. Disse møtene foregår uansett i det stille, langt borte fra pressens søkelys. Et moment som taler for, er det faktum at Mexico er hjemlandet til den nå avdøde Marciel Degollado, grunnleggeren av Kristi Legionærer. Degollado var skyldig i en rekke overgrep, deriblant mot egne seminarister. Han skal også ha vært far til minst ett barn.
Kontroversene rundt Degollado kan komme til å prege deler av pavens besøk, som sammenfaller med utgivelsen av boken The Will to Not Know, hvor forfatteren hevder å ha bevis for at pave Benedikt og hans forgjenger visste om Marciels dobbeltliv, men valgte å beskytte ham.
Cuba
Det har gått 13 år siden Johannes Paul II sitt smått legendariske besøk på øya, og mye har forandret seg siden da. Når paven lander i byen Santiago de Cuba den 26. mars, møter han et land som fremdeles er offisielt kommunistisk, men hvor rundt 10 % av befolkningen er praktiserende katolikker. I dag preges Kirken av en forsiktig optimisme og fremtidstro. Paven ventes allikevel å appellere om større trosfrihet, blant annet muligheten for bygging av nye katolske skoler, seminarer og oppussing av kirker.
Besøket sammenfaller med 400-årsjubileet for oppdagelsen av Vår Frue av barmhjertigheten av El Cobre, den mirakuløse statuen som i 1608 ble funnet av to indianerbrødre og senere ble skytshelgen for Cuba. Dette markeres med en stor messe i Santiago de Cuba, hovedstaden i provinsen med samme navn, sørøst på øya.
Menneskerettigheter
Søndag arresterte myndighetene over 50 opposisjonelle fra gruppen Damas de Blanco – Kvinner i hvitt – da de holdt sin ukentlige marsj gjennom Havannas gater. Gruppen, som ble grunnlagt i 2003, består hovedsakelig av ektefeller til fengslede opposisjonelle.
Kirken er aktiv både i den sosiale sektor, samt i menneskerettighetsspørsmål. Kardinal Jaime Ortega, erkebiskop av Havanna, var personlig engasjert i forhandlingene som førte til løslatelsen av mer enn 50 politiske fanger i 2010. Denne helgen beordret han imidlertid en utkastelse av dissidentene som okkuperte en kirke i hovedstaden, med krav om at paven personlig presser regimet under sitt tre dager lange besøk.
Men Benedikt vil nok uansett vokte seg mot å bli oppfattet som en rent politisk aktør. Det kan være verdt å merke seg hans kommentar i Benini november i fjor, da han sa at Kirken "ikke foreslår en teknisk løsning", ei heller påtvinger "en bestemt politisk løsning", men snarere er en formidler av håp. Dette ble nylig også understreket av pavens pressetalsmann Federico Lombardi:
– Dette vil garantert bli en håpets reise: for Mexicos folk som, på tross av de store ressurser og muligheter de har, allikevel står overfor alvorlige problemer, både nå og i fremtiden: en fremtid fordervet av intens vold; håp for Cubas folk, som nå føler at en ny tid er i emning, og gjennom dette oppfyller Johannes Paul IIs profetiske ord om at Cuba en dag ville tre inn i et klima av utvikling, frihet og forsoning.
Skal/skal ikke?
Hvorvidt paven møter den ikoniske Fidel Castro, gjenstår å se. Det har derimot ikke manglet på spekulasjoner. De kalde fakta er uansett at dette ikke står på det offisielle programmet, men pavens stab skal være åpen for et møte dersom initiativet kommer fra Castro selv. På programmet står imidlertid samtaler med hans bror, den sittende presidenten, Raul Castro.
Kilder: CNS, AFP, CWR, NRK, NEWS.VA