Hopp til hovedinnhold
Publisert 19. juli 2011 | Oppdatert 19. juli 2011

Chaput ble født den 26. september 1944 i Concordia i delstaten Kansas. Han tilhører den amerikanske urbefolkningen og prærieindianerstammen Potawatomi. Ettersom erkebiskopen av Philadelphia tradisjonelt har rang av kardinal, blir Chaput sannsynligvis den første nordamerikanske urinnvåneren i kardinalkollegiet.

Chaput har ledet erkebispedømmet Denver siden 1997. Etter teologiske og filosofiske studier i Herman (Pennsylvania), Washington og San Francisco trådte han i 1968 inn i kapusinerordenen (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum – OFMCap). Han ble presteviet i 1970. Etter ulik virksomhet i sjelesorgen, presteutdannelsen og ordensledelsen kalte den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) i 1988 Chaput til biskop av Rapid City i delstaten South Dakota.

Pave Benedikt XVI har flere ganger brukt den 66-årige kapusineren som «ryddegutt» i vanskelige saker, for eksempel som visitator i Australia og i den skandalerystede kongregasjonen Kristi Legionærer. Ved flere anledninger har Chaput gått klart mot en svekkelse av livsvernet og den tradisjonelle familien. I en bok oppfordret han USAs katolikker til å spille en mer aktiv, høylydt og moralsk konsekvent rolle i det politiske liv.

Kathpress/Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) o:pe

Mer om: