Flere tusen mennesker ble døpt i katolske kirker over hele Kina påskenatt. Samtidig opplever undergrunnskirken flere steder i landet forfølgelse og arrestasjoner.
Bare i Beijing ble det i løpet av påskevigilien foretatt flere tusen voksendåp. I kirken Vår Hellige Frelser (Beitang) var det 180 dåp, i domkirken Maria Uplettede unnfangelse (Nantang) 200; i St. Joseph (Dongtang) også noen hundre, i kirken St. Mikael, hvor kinesere med koreansk bakgrunn går, ble over 100 døpt, og i tillegg ble det foretatt utallige dåp i undergrunnskirken.
Kina opplever en så stor religiøs vekkelse og så mange konversjoner til katolisismen at Kirken har problemer med å skaffe til veie faddere for katekumenene. I hovedstaden rapporteres det at det har blitt vanlig at troende er faddere til minst ett dusin nydøpte hver. Man finner samme situasjon i Kinas andre store byer; Shanghai, Xian, Guangzhou, Chengdu, Xiamen og Shenzhen.
En prest og professor ved et presteseminar forteller til nyhetsbyrået AsiaNews at dagens Kina er plaget av åpne sår: "dagliglivets materialisme, utøylet individualisme, som skaper egoisme og mangel på interesse for andre mennesker, fremtiden, verden rundt oss". Kirken "besvarer den stille krisen i disse menneskenes hjerter, tørsten etter Gud sprer seg gjennom Kina." I tillegg viser de kristne at "et sunt samspill mellom tro og fornuft gir mening til menneskelivet og fører til respekt for skapelsen."
De fleste nydøpte kommer fra overklassen; de er materielt sett velstående sivile tjenestemenn og -kvinner som til tross for en trygg og komfortabel livsstil opplever seg lite tilfredse. "Kun kristendommen", sier en av de nydøpte, "har maktet å møte mine åndelige behov." Blant de nydøpte er også universitetsprofessorer og studenter, folk som spør seg om meningen med livet og som ikke har funnet det de leter etter i buddhismen eller taoismen. Blant de nykonverterte er også fattige og immigranter, unge mennesker som har flyttet fra landsbygda og inn i byene for å kunne bidra økonomisk til sine familier. Disse er gjerne behandlet som slaver, underbetalte, og mange er tvunget til å arbeide illegalt. I Kirken finner de hjelp, støtte og vennskap. I et moderne Kina uten sosiale velferdsgoder er kinesiske katolikker dedikert til å utøve nestekjærlighet på flere fronter; for foreldreløse, de eldre, Aids-syke, medisinsk hjelp til de fattige osv. Beijing anerkjenner Kirkens barmhjertighetsarbeid - det dekker et skrikende behov for sosiale hjelpetiltak som myndighetene ikke kan eller ønsker å dekke.
Denne friheten til sosialt arbeid må imidlertid fremdeles foregå på myndighetenes premisser. Troende som søker religionsfrihet og som nekter å underkaste seg myndighetenes katolske Patriotiske Assosiasjon (PA), risikerer arrestasjon og fengsel. I flere undergrunnsmenigheter var troende i påsken forhindret fra å delta i påskefeiringen, siden politiet hadde gitt ordre om å arrestere prester. Skjærtorsdag utførte politiet en rassia i lokalene til en undergrunnsmenighet i Wenzhou (Zhejiang). Prestene klarte å flykte få minutter før rassiaen.
To bispedømmeprester, p. Shao Zhoumin og p. Jiang Sunian, som hadde forfalsket sine dokumenter for å kunne forta en pilegrimsreise til Roma, ble nylig dømt til henholdsvis 9 og 11 måneders fengsel. I Hebei, hvor undergrunnsbiskopen James Su Zhimin har vært "savnet" i 10 år, hadde politiet stor beredskap for å forhindre at undergrunnnskirkens troende samlet seg til påskefeiring. De troende måtte derfor reise bort til tryggere omgivelser for å delta i påskeliturgien.
I følge data fra nyhetsbyrået AsiaNews er det per i dag minst 17 undergrunnsbiskoper som har "forsvunnet", blitt arrestert eller holdt i isolat. Minst 20 prester sitter per i dag i fengsel. Den siste arrestasjonen fant sted den 27. desember i Hebei. Av de ni prester fra dette området som har blitt fengslet, er fire nå satt fri, mens de andre fem fremdeles holdes i varetekt.
Både fra undergrunnskirken og fra den offisielle kirke rapporteres det nå om at den Patriotiske Assosiasjon har strammet inn tøylene. Den nye, enda hardere linjen skal være et resultat av at de fleste i PA-ledelsen i dag er ateister, hvorav flere skal være blant de mest radikale medlemmer av kommunistpartiet, hvis mål er å bryte ned religiøse fellesskap eller i det minste å utøve streng kontroll over alle religiøse aktiviteter. En annen årsak til PAs radikalisering skal være at pave Benedikt XVI har varslet at det meget snart vil komme et pavelig budskap/brev til Kinas katolikker. Pavens brev vil etter all sannsynlighet påpeke Kinas mislykkede forsøk på å, gjennom 60 år med kommunisme, utrydde, skade eller splitte religioner.
Etter et halvt århundre med forfølgelse, er Kirken i Kina i dag mer levende enn noensinne. Man ser en økende grad av prestekall, og mange bispedømmer rapporterer om en vekst også i kvinnelige ordenskall. Selv der myndighetene forbyr kall til eller opprettelse av ordenssamfunn for menn velger mange prester å leve i fellesskap etter den monastiske regel.
AsiaNews; o: kd (13. april 2007)