Hopp til hovedinnhold
Publisert 2. desember 2003 | Oppdatert 2. desember 2003

Biskop Czeslaw Kozon av København
 Les også:

København (KI/Katolsk Orientering) - Nå overveier også danskene å foreta en lovendring i sin ekteskapsrett slik at ektefolkene "anerkender hinandens lige ret til skilsmisse". Den katolske biskop har protestert.

Dette fremkommer av det danske katolske tidsskriftet "Katolsk Orientering" (n. 18, 26. november). Biskop Czeslaw Kozon av København opplyste på et pastoralmøte i november at han allerede hadde skrevet til integrasjonsminister Bertel Haarder og uttalt seg mot lovforslaget.

- Det er en helt uakseptabel idé, sa den danskfødte biskopen. "I Norge er noe tilsvarende allerede blitt innført - ikke på basis av et forslag fra regjeringens side, men på grunnlag av et såkalt 'privat' forslag fra et enkelt stortingsmedlem, som - uten ordentlig drøfting og høring - oppnådde flertall for sitt forslag".

(Biskopens fremstilling var korrekt med unntak av at det private lovforslaget var fremsatt av flere stortingspolitikere, ikke bare av én.)

Biskopens opplysninger førte til en drøfting i det danske katolske pastoralrådet av tendenser til totalitær lovgivning "som vi i Den katolske kirke må vende os imod", og det var tilfredshet med at Katolsk Orientering allerede hadde en lederartikkel om emnet i sitt nummer av 12. november 2003.

At et slikt lovforslag ønsket innført også i Danmerk, er oppsiktsvekkende også fordi man samtidig var i ferd med å slå full retrett i Norge, og fordi den danske regjering ved justitsministeriet allerede i sommer hadde vurdert den norske skilsmisseklausulen og avvist den som irrelevant for Danmark:

Besvarelse af spørgsmål nr. 83 af 16. juni 2003 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik (Alm. del - bilag 320).

Spørgsmål nr. 83: "Ministeren bedes oplyse, om regeringen agter at følge det norske eksempel fra vedlag- te telegram. Norge stadfæster indvandrerkvinders ret ti l skilsmisse Oslo, lørdag /ritzau/NTB Det norske Storting vil på tirsdag lovfæste indvandrerkvinders ret til skilsmisse gennem et tillæg i ægteskabslovgivningen. Til grund for tillæget ligger det faktum, at muslimske kvinder, der får bevilget en skilsmisse efter norsk lov, ofte oplever, at ægteskabet ikke bliver annulleret i deres oprindelsesland eller menighed - og dermed heller ikke i familien. Derfor har et samlet Storting ønsket at ændre ægteskabslovgivningen, så den fremover vil lyde således: "Hver af brudefolkene skal hver for sig erklære på ære og samvittighed, at ægteskabet er indgået af egen fri vilje, og at de anerkender hinandens lige ret til skilsmisse". /ritzau/NTB"

Svar: Justitsministeriet lægger til grund, at baggrunden for den norske ordning er, at udenlandske muslimske kvinder ofte støder på vanskeligheder med at få deres ægteskab annulleret i deres hjemland eller trossamfund, selv om de efter norsk ret får bevilget en skilsmisse. Formålet er at sikre, at begge parter anerkender hinandens ret til skilsmisse. Det er Justitsministeriets umiddelbare opfattelse, at der ikke vil være noget væsentligt vundet ved en tilsvarende ordning her i landet. En erklæring om, at ægteskabet er indgået af egen fri vilje, og at den anden ægtefælles ret til skilsmisse anerkendes, vil være uden retsvirkning, idet der alene vil være tale om en erklæring om at anerkende gældende ret. En ordning med en særlig erklæring som nævnt i telegrammet må vurderes i lyset de regler, der allerede gælder her i landet for indgåelse og opløsning af ægteskaber.

KI (Katolsk Orientering den 26. november 2003, Folketingets hjemmesider)
2. desember 2003

Mer om: