Hopp til hovedinnhold
Publisert 6. januar 2011 | Oppdatert 6. januar 2011

Påven Johannes Paulus II kommer att åka tåg till den helige Franciskus stad Assisi i Mellanitalien den 24 januari för att leda bönedagen för fred tillsammans med anhängare av en stor del av världens religioner.

11.00 träffas de på torget framför Franciskuskyrkan för att vittna om freden. 12.30 beger sig företrädarna för de olika religionerna till de platser där de skall be för freden, var och enligt sin tradition. De kristna ber tillsammans med påven i den nedre kyrkan i Franciskusbasilikan medan de ickekristna ber i olika lokaler i klostret invid kyrkan. 15.30 samlas alla på torget framför kyrkan för att på tio språk läsa en text där de lovar att engagera sig för freden.

Påven utropade bönedagen för fred 18 november som ett svar på terroristattackerna 11 september. Till bönedagen kommer företrädare för tolv ortodoxa patriarkat och kyrkor, sex österländska patriarkat och kyrkor, femton olika kyrkor och kyrkoförbund i västvärlden som har sitt ursprung i reformationen, företrädare för judendom, buddhism, 29 företrädare för islam, företrädare för hinduism och för mindre välkända religioner som Tenri-kyö, Shintoism, jainism, sikhism, hinduism, zoroastrism och traditionella afrikanska religioner. Dessutom deltar katolska biskopar från länder som drabbats av våld och terrorism, som Algeriet, Angola, Burundi, Colombia, Filippinerna, Indonesien, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Spanien, Sri Lanka och Sudan.

Företrädarna för de ickekristna religionerna träffas redan dagen innan i Vatikanen och åker sedan till Assisi tillsammans med påven, och dagen efter bönedagen i Assisi bjuder han alla deltagarna på lunch i Vatikanen.

Italiens järnvägar ställer ett sex vagnar långt tåg till påvens och de andra deltagarnas förfogande. Resan från Vatikanen till Assisi tar två timmar. Vatikanen har en egen järnvägsstation som är ansluten till det italienska järnvägsnätet. Den förste påve som lämnade Vatikanen i tåg var Johannes XXIII när han åkte till Loreto och Assisi 1962. Johannes Paulus II har tagit tågit många gånger som påve. 1979 åkte han en rundtur på Roms järnvägsnät i samband med världsdagen för tåg. 1986 fick han åka tåg från Neapel till Vatikanen eftersom Roms flygplats stsängdes på grund av snö. Under sina utlandsresor har han åkt tåg i Argentina, Portugal, Schweiz, Canada och Belgien.

Vatikanradions skandinaviska avdelning/OB/02-01-19
19. januar 2002

Mer om: