Hopp til hovedinnhold
Publisert 6. januar 2011 | Oppdatert 6. januar 2011

Mosjøen får nå sin katolske kirke. Fra før av fantes det ingen katolsk kirke mellom Mo i Rana i nord og Stiklestad i sør. Bakgrunnen for den nye kirken er nokså spesiell.

Siden mellomkrigstiden har det vært en pinsemenighet i Vefsn, oppkalt etter byen "Betel" (=Guds hus) som er kjent fra Det gamle testamente (1 Mos 28,17.19). Midt i Mosjøen sentrum (Jonas Lies gt. 7) har menigheten i manns minne hatt sitt gudshus. Med årene hadde den vokst seg så stor at det ble nødvendig å bygge nytt forsamlingslokale. Etter mye om og men endte det med at man bygde et helt nytt kirkehus i utkanten av sentrum. Dermed måtte det gamle "Betel" selges.

Også Den katolske kirke har lenge hatt en liten menighet i Vefsn (vi ser da bort fra middelalderens katolske St. Mikael). Formelt har menigheten vært (og vil fortsatt være) en del av Bodø-soknet (St. Eysteins menighet). 16. juli 1957 ble for første gang et barn fra Mosjøen døpt katolsk i den midlertidige forsamingslokale på Mo i Rana. Fra 1973 til sin død i 1976 reiste pater Rusche hver annen uke fra Mo til Mosjøen for å holde gudstjeneste for stedets 10-12 katolikker. Ikke minst grunnet filippinsk innvandring har menigheten i Vefsn vokst til å omfatte et 50-talls personer. (På statistikken over landets 72 kommuner med mer enn 50 katolikker er det i Nordland kun Bodø og Vefsn som er kommet med.) De senere år har ca 30 personer samlet seg månedlig til messe i forskjllige lånte eller leide lokaler i Mosjøen. I tillegg er det blitt gitt regelmessig religionsundervisning.

Salget av det gamle "Betel" ble for Den katolske kirke en gylden mulighet til å skaffe seg mer permanente lokaliteter i Mosjøen. Selv om Pinsebevegelsen og Den katolske kirke nok oppleves som svært forskjellige kirkesamfunn, har de ihvertfall felles troen på Den Hellige Ånd som grunnlag for alt kristenliv og -virke. Derfor vil det være naturlig å kalle den nye katolske kirke i Mosjøen foer "Den hl. Ånds kirke". Bl.a. i Danmark, men også i Roma, finnes det Helligåndskirker.

Overtakelse skjer 2. september, og i løpet av en måneds tid er det gamle "Guds hus" forhåpentligvis klar for en nyinnvielse og den første katolske messe. (Pastor Torbjørn Olsen, Bodø)

Mer om: